Вибори
13:22 29.09.2020

Понад 60% українців вважають, що війну на Донбасі розпочала Росія - соцопитування

3 хв читати
Понад 60% українців вважають, що війну на Донбасі розпочала Росія - соцопитування

60,3% українців вважають, що війну на Донбасі розпочала Росія, свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення ГО "Детектор медіа".

Згідно з результатами соцопитування про те, як змінилися вподобання українців до ЗМІ після виборів 2019 року та початку пандемії COVID-19, 21,3% респондентів вважають, що "війну почали український уряд та олігархи", а 18,4% опитаних не визначилися з відповіддю. Водночас простежується чітке регіональне розмежування. У західному макрорегіоні 92% опитаних покладають відповідальність за початок війни на Росію, в центральному - 70%, у південному - 36%, у східному - 29%. Частка тих, хто вважає відповідальним український уряд та олігархів, на сході найвища - 44%, на півдні - 25%, у центрі - 16%, на заході - 2%. Найбільша кількість тих, хто не визначився з відповіддю, - на півдні (39%).

За даними соцопитування, 54,1% респондентів вважають, що події на Майдані наприкінці 2013 - на початку 2014 року - це "Революція Гідності, справедливе повстання народу проти авторитарної влади". На заході таку думку поділяють 87%, у центрі - 64%, на півдні та сході - по 23%. 30,7% опитаних зазначили що, це "незаконний державний переворот, захоплення влади групою озброєних людей". На сході так відповіли 56%, на півдні - 50%, у центрі - 23%, на заході - 6%. 15,2% - не змогли відповісти на це запитання. За віком найбільше тих, хто вважає Майдан Революцією гідності, серед респондентів від 18 до 29 років, серед опитаних від 60 років 38% вважають Майдан переворотом.

43% респондентів зазначили, що заборона окремих артистів і російських фільмів в Україні "є помилкою й обмежує права громадян" (18,9% - захід, 39,5% - центр, 56% - південь, 65,4% - схід). 36% - вважають що це "є необхідним кроком для захисту держави" (63,2% - захід, 39,7% - центр, 15,9% - південь, 16,2% - схід).

За даними опитування, 45% респондентів вважають, що" через співпрацю з Міжнародним валютним фондом Україна опинилася під зовнішнім управлінням", 38% зазначили, що "співпраця України з МВФ дає Україні необхідну економічну допомогу", 17% - не визначилися з відповіддю або не згодні з обома варіантами. Найбільш прихильно до МВФ ставиться молодь 18-29 років (44% на 32%), а найкритичніше – респонденти 60 років і старше (52% на 35%).

Також, згідно з результатами дослідження, українське телебачення (загальнонаціональні канали) залишаються основним джерелом інформації - для 75% опитаних, соціальні мережі - для 44,1%, українські інтернет-ЗМІ - для 26,9%, родичі, друзі, сусіди, колеги по роботі, знайомі - 23,4%, месенджери (Viber, Telegram, WhatsApp та ін.) - 11,4%, українське радіо (загальнонаціональні станції) - 8,8%, місцеве телебачення - 8,8%, українські газети (загальнонаціональні видання) - 7,7%, місцеві інтернет-ЗМІ - 5,9%, російське телебачення - 5,6%.

Найбільш популярною соціальною мережею українців залишається Facebook (для 58,2% респондентів), далі в рейтингу йдуть Instagram (24,8%), Telegram-канали (8,5%), Twitter (7,8%), "Одноклассники" - 5,9%, "ВКонтакте" (5,1%), LinkedIn (2,2%), спільноти або сторінки в інших месенджерах (5,8%), не користуються соціальними мережами 34,1% тих, хто взяв участь у соцопитуванні.

На запитання про те, "наскільки важливо для вас знати власників медіа, які ви дивитеся, слухаєте, читаєте", 9,2% зазначили "дуже важливо", 29% - "певною мірою важливо", 21,9% - "скоріше не важливо", 32,1% - "зовсім не важливо", 7,9% - "важко відповісти".

Дослідження проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 до 19 серпня в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Опитано 2022 респондентів віком від 18 років методом інтерв'ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів за вибіркою, яка представляє доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Від початку повномасштабного вторгнення РФ загинули вже 456 українських спортсменів і тренерів

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

В Україні пошкоджено чверть мереж фіксованого зв'язку і понад 4 тис. базових станцій мобільного зв'язку - Федоров

Унаслідок російських обстрілів у квітні постраждало понад 700 цивільних українців - ООН

Страхування від воєнних ризиків пропонують до 50 страхових компаній України

Наступом на Харківщині РФ намагається відволікти українські сили від інших ділянок лінії фронту - британська розвідка

Буданов: Ворог утримує невелике угруповання сил у прикордонні в напрямку Сумської області

Буданов про ситуацію на кордоні в Харківській області: Намітилася стрімка тенденція до стабілізації ситуації

Окупанти провели 31 атаку позицій ЗСУ на дев'яти напрямках від початку доби, ситуація у Вовчанську контрольована - Генштаб ЗСУ

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА