Вибори
14:11 26.10.2020

Місцеві політсили перемогли на місцевих виборах завдяки децентралізації та кризі довіри до еліт - Фесенко

3 хв читати
Місцеві політсили перемогли на місцевих виборах завдяки децентралізації та кризі довіри до еліт - Фесенко

Місцевим партіям і "партіям мерів" вдалося перемогти на місцевих виборах в Україні, які відбулися у неділю, завдяки триваючій реформі децентралізації та кризі довіри до політичних еліт, яка сформувалася, повідомив політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"За попередніми підсумками поки що екзит-полів, підрахунків голосів, очевидно, що головний переможець на цих виборах - це місцеві партії, у великих містах - "партії мерів". У принципі, це прогнозований результат, це очікувалося, і соціологи про це говорили раніше. У нас схожа ситуація була у 2015 році. Наразі вона посилилася. Майже у всіх обласних центрах перемагають чинні мери, у багатьох містах буде другий тур. Також серед лідерів - їхні партії", - сказав Фесенко агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

За його словами, головною причиною домінування "партії мерів" є реформа децентралізації. "Наслідками, плодами реформи децентралізації скористалися правлячі мери та їхні політичні сили. Друга причина, яка також відіграла на їхню користь, це криза довіри до політичних еліт. У нас вона проявилася минулого року, але до Порошенка (п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко - ІФ) й інших традиційних політичних еліт. Наразі під ударом опинилася і партія "Слуга народу" певною мірою. Порівняно з минулим роком для них вибори не дуже вдалі, безумовно. Але минулого року була аномалія. У нас раніше ніколи не було таких результатів в одної партії, і гадаю, що найближчими роками також нічого такого не буде", - наголосив Фесенко.

Політолог додав, що наразі результати "Слуги народу" - на рівні стандартів української політики. "Однак, "Слуга народу" може отримати найбільшу кількість депутатських мандатів серед усіх парламентських партій. На найнижчому рівні - місцеве самоврядування і в центральній Україні серед переможців буде також партія "Батьківщина", - зазначив він.

Фесенко зазначив, що поки що інтрига залишається за результатами виборів в Ужгороді та Чернівцях, а також щодо ситуації з Харковом.

"Серед великих міст у першому турі є перемога Кернеса, який лікується в Німеччині. Але, хто керуватиме Харковом після виборів, невідомо, як і подальша доля Кернеса, побажаємо йому здоров'я. Є переможець, але не відомо, яка буде далі ситуація з владою у Харкові", - пояснив він.

Експерт наголосив, що в разі другого туру виборів у Києві, перемогу, ймовірно, здобуде чинний мер Віталій Кличко. "Гадаю, що навіть якщо буде другий тур, з великою ймовірністю, там перемагає Віталій, особливо, якщо до другого туру вийде Олександр Попов. Тому що більшість киян не проголосують за кандидата від "ОПЗЖ". Тож перемога Кличка у будь-якому випадку гарантована", - вважає він.

На думку Фесенка, у Дніпрі, Одесі та Львові чинним мерам доведеться поборотися за перемогу, тому що вона їм не гарантована, хоча вони є головними фаворитами.

Політолог також зазначив, що ймовірний вихід у другий тур на виборах мера Києва кандидата від "ОПЗЖ" Олександра Попова зумовлений двома чинниками. "Насамперед і Віталій Кличко, і Олександр Попов змогли максимально мобілізувати свій електорат, причому і Віталій, і Олександр мобілізували не лише партійний електорат, а й частину виборців, які голосували за інші партії. За Попова, я думаю, що на його користь додатково, крім консолідації електорату колишньої "Партії регіонів", спрацювало ще й те, що частина виборців, особливо старших вікових груп, голосували за кандидатів, які мають досвід управління містом. Це і Попов, і Омельченко, і Кучеренко", - додав він.

Третім фактором Фесенко назвав велику конкуренцію серед різних "постмайданних партій".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Голова СБУ: Псевдоперемога Путіна на виборах - це чергові томи в матеріалах злочинів, скоєних РФ

На виборах до Європарламенту обиратимуть наступне покоління політиків – євродепутат

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

Буданов: Який би результат не написала ЦВК РФ - це фальшивка

У МЗС Польщі прокоментували президентські вибори до РФ

Жодної легітимності в імітації російських виборів немає - Зеленський

Велика Британія засудила псевдовибори РФ на окупованій території України - заява

США не визнають результатів "виборів" РФ на окупованих територіях України - Держдеп

Байден набрав необхідну кількість голосів для участі в президентських виборах від Демократичної партії

Соціологічна асоціація України застерігає від участі у виборчому процесі РФ на окупованих територіях

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА