Вибори
00:11 21.07.2019

В Україні відбудуться позачергові вибори до парламенту

4 хв читати
В Україні відбудуться позачергові вибори до парламенту

В Україні в неділю, 21 липня, відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради.

Як і парламент восьмого скликання, новий склад Верховної Ради оберуть за змішаною системою.

О 8:00 за київським часом на території України мають відкритися виборчі дільниці. Крім цього, голосування відбудеться в консульських установах в багатомандатному закордонному виборчому окрузі.

Відповідно до чинної системи виборів, з 450 народних депутатів половину українці обирають в багатомандатному виборчому окрузі за списками політичних партій (пропорційна частина), ще половину – в одномандатних виборчих округах (мажоритарна частина).

Вибори не відбудуться в окупованому Криму та окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Внаслідок окупації частини території України голосування відбудеться в 199 мажоритарних округах замість 225. Таким чином, до Верховної Ради буде обрано щонайбільше 424 народних депутати з 450.

Виборці, які голосуватимуть за місцем своєї реєстрації, отримають два бюлетені і зможуть проголосувати за список партії і за кандидата у своєму мажоритарному окрузі.

Ті, хто змінив місце для голосування або голосує за кордоном, зможуть обрати тільки партію.

ЦВК зареєструвала 1719 офіційних спостерігачів на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня: 1602 спостерігачі від 22 міжнародних організацій та 117 – від 12 іноземних держав. Процес реєстрації завершився 15 липня.

Громадянам РФ було відмовлено в реєстрації офіційними спостерігачами відповідно до вимог закону "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях". Крім того, на території РФ виборчі дільниці не відкриваються.

25 червня Центральна виборча комісія (ЦВК) завершила реєстрацію кандидатів у нардепи.

У бюлетені буде 22 політичні партії. "Опозиційний блок" (перший номер списку – Євген Мураєв), "Сила і честь" (Ігор Смешко), Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" (Юлія Тимошенко), "Патріот", "Сила людей", "Опозиційна платформа – За життя" (Юрій Бойко), "Партія зелених України", "Всеукраїнське об'єднання "Факел".

Крім того, партії "Об'єднання "Самопоміч" (перший номер – Андрій Садовий), "Європейська солідарність" (Петро Порошенко), "Українська стратегія Гройсмана" (Володимир Гройсман), "Громадянська позиція" (Анатолій Гриценко), "Соціальна справедливість", "Слуга народу" (Дмитро Разумков), "Сила права".

Далі у виборчому бюлетені йдуть "Радикальна партія Олега Ляшка" (перший номер списку – Олег Ляшко), "Партія Шарія", "Голос" (Святослав Вакарчук), "Незалежність", "Аграрна партія" (Михайло Поплавський), Всеукраїнське об'єднання "Свобода" (Олег Тягнибок) і "Рух нових сил Михайла Саакашвілі" (Міхеіл Саакашвілі).

У 199 мажоритарних округах, згідно з даними ЦВК, балотується 3085 кандидатів – як самовисуванців, так тих, яких висунули партії.

Президент України Володимир Зеленський в інавгураційній промові заявив про намір достроково припинити повноваження Верховної Ради 8-го скликання. Його указ про дострокове припинення повноважень парламенту і призначення позачергових виборів на 21 липня 2019 року набув чинності 23 травня.

Як заявив Зеленський, головним аргументом для розпуску Верховної Ради є дуже низька довіра громадян України до цієї інституції, а юридична підстава – відсутність коаліції з 2016 року.

Група народних депутатів оскаржила в Конституційному суді (КС) указ глави держави про дострокове припинення повноважень парламенту. 21 червня стало відомо, що КС визнав конституційним цей указ президента Зеленського.

Чергові вибори народних депутатів мали відбутися в жовтні 2019 року.

Згідно із законодавством повноваження народних депутатів Верховної Ради поточного скликання припиняються після складання присяги новообраними парламентаріями.

Перед завершенням своєї каденції Верховна Рада 8-го скликання ухвалила Виборчий кодекс, який, зокрема, передбачає проведення виборів народних депутатів за пропорційною системою з відкритими списками.

Наразі триває техніко-юридичне доопрацювання кодексу, після чого його має підписати голова Верховної Ради. Якщо президент підпише цей документ, і він набуде чинності, наступні чергові вибори до парламенту можуть відбутися за новою системою.

Згідно з останніми даними соціологічних досліджень групи "Рейтинг", Центру Разумкова і Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), до Верховної Ради проходять партії "Слуга народу", "Опозиційна платформа – за життя" і "Європейська солідарність". Крім того, можуть пройти в парламент ВО "Батьківщина", партії "Голос" та "Сила і честь". Деякі соціологічні служби показали шанси на проходження "Опозиційного блоку", "Радикальної партії"і" Громадянської позиції".

Прохідний бар'єр до Верховної Ради для політичних партій становить 5%.

Згідно із законом про вибори народних депутатів України, ЦВК встановлює результати виборів депутатів у загальнодержавному окрузі та в одномандатних округах не пізніше, ніж на п'ятнадцятий день з дня голосування (не пізніше 5 серпня). Не пізніше, ніж на п'ятий день (не пізніше 10 серпня) з дня встановлення результатів виборів ЦВК офіційно оприлюднює ці дані в газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр" (список обраних депутатів публікується в алфавітному порядку).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

Бельгія починає розслідування за підозрою у втручанні Росії в майбутні вибори в ЄС

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

"Право і справедливість" перемогла на місцевих виборах у Польщі - результати екзит-полу IPSOS

На місцевих виборах у Туреччині з незначним відривом перемогли опозиціонери - результати

Комітет ВР відхилив правку нардепа Гончаренка про демобілізацію після 3 років служби

Зеленський обговорив із делегацією парламенту Естонії підготовку двосторонньої безпекової угоди

Голова СБУ: Псевдоперемога Путіна на виборах - це чергові томи в матеріалах злочинів, скоєних РФ

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА