19:35 04.10.2023

ЦВК не призначила довибори до ВР після смерті нардепа Іванчука

2 хв читати
ЦВК не призначила довибори до ВР після смерті нардепа Іванчука

Центральна виборча комісія (ЦВК) не призначила проміжні вибори до Верховної Ради в одномандатному виборчому окрузі №88 (Івано-Франківська область) після смерті народного депутата Андрія Іванчука.

"До комісії від апарату Верховної Ради України надійшли документи про дострокове припинення повноважень народного депутата Андрія Іванчука. Він був обраний на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в одномандатному виборчому окрузі № 88 (Івано-Франківська область) ... ЦВК взяла до відома факт дострокового припинення повноважень народного депутата без призначення проміжних виборів у цьому окрузі", - зазначено в повідомленні на сайті комісії.

Причиною такого рішення в Центрвиборчкомі, зокрема, назвали відсутність правових підстав для їх проведення протягом п'ятого року повноважень ВР поточного скликання.

"Частина сьома статті 16 закону "Про вибори народних депутатів України" передбачає, що протягом п'ятого року повноважень Верховної Ради поточного скликання проміжні вибори не проводяться", - пояснили в ЦВК.

Так, склад ВР поточного (дев'ятого) скликання було обрано на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. Обрані на них парламентарії склали присягу на урочистому засіданні Ради 29 серпня 2019 року.

ЦВК також констатувала, що на сьогодні в Україні триває воєнний стан, а відповідно до закону "Про правовий режим воєнного стану", проведення виборів, зокрема до Верховної Ради, заборонене.

"За таких умов правових підстав для призначення комісією проміжних виборів у разі дострокового припинення повноважень народного депутата України, обраного в одномандатному виборчому окрузі, немає", - уточнили в ЦВК.

У Центрвиборчкомі повідомили, що отримали від апарату Верховної Ради документи про дострокове припинення повноважень народного депутата Андрія Іванчука.

Як повідомлялося, нардеп Іванчук помер у ніч на 25 вересня.

Він був народним депутатом України трьох скликань. Так, до Верховної Ради дев'ятого скликання Іванчук був обраний як безпартійний самовисуванець за 88-м округом (Івано-Франківська область). З 6 грудня 2019 року став членом депутатської групи "Довіра", до того був позафракційним. Входив до складу комітету з фінансів, податкової та митної політики, у структурі якого очолював підкомітет із питань банківської діяльності, монетарної стабільності, взаємодії з Національним банком України та захисту прав споживачів фінансових послуг.

У 2014 році був обраний до ВР від партії "Народний фронт" (№16 у списку) і був заступником голови однойменної фракції, а в 2012 році пройшов до парламенту від ВО "Батьківщина" (№41 у списку).

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

Дрони СБУ завдали ударів по військовому аеродрому і двом НПЗ у Краснодарському краї - джерело

У Криворізькому районі двоє постраждалих від ракетного удару - обладміністрація

У США деякі високопосадовці відновили обговорення можливості замороження війни в Україні - ISW

Фон Крамон побоюється, що в разі посилення після виборів в Європарламенті позиції радикалів підтримка Україні може ослабнути

Депутат Європарламенту фон Крамон: Україні потрібно включити опозицію у виконавчі органи влади

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА