11:36 20.01.2021

52% українців не готові робити щеплення від коронавірусу навіть безоплатно- соцопитування

2 хв читати
52% українців не готові робити щеплення від коронавірусу навіть безоплатно- соцопитування

39% українців готові робити щеплення від коронавірусу, якщо вакцина буде доступна в аптеках, не готові - 56%, свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 14-16 січня 2021 року.

За умови, що щеплення буде безоплатним, готові вакцинуватися вже 43% опитаних, тоді як не готові - 52%. Противників вакцинації переважно більше серед представників середньої вікової групи (30-49 років), жінок, жителів малих міст і тих, хто не боїться захворіти, зазначається в результатах дослідження.

При цьому підтримка безоплатної вакцинації в динаміці впала: в листопаді 2020 року безоплатне щеплення підтримували 55% респондентів. Зате кількість тих, хто готовий зробити щеплення платною вакциною, дещо зросла.

Посилення карантинних заходів (введення т.зв. локдауну) з 8 до 24 січня 2021 року підтримують 51% опитаних, протилежної думки - 46%. Підтримка цієї ініціативи серед населення знизилася - в грудні її підтримували 56%).

40% вважають, що це введення карантину зменшить рівень захворюваності (в грудні - 52%), 55% - протилежної думки. Навіть серед тих, хто підтримує локдаун, третина не вважає його ефективним.

16% респондентів вважають, що вже перехворіли або хворіють на коронавірусну хворобу COVID-19, 80% респондентів вважають, що не хворіли, 4% не змогли відповісти на запитання.

Порівняно з попередніми хвилями опитувань зафіксовано суттєве зниження занепокоєння через те, що респонденти особисто або їхні близькі захворіють на коронавірусну хворобу: в листопаді побоювання захворіти висловлювали 57% опитаних, а в січні - вже 40%, побоювання можливого захворювання близьких і рідних висловили 78% респондентів, у листопаді було 87%. Більше непокояться з приводу можливого захворювання старші опитані й жінки.

51% респондентів часто цікавляться новинами про коронавірус, 26% цікавляться ними іноді, 12% - рідко. Взагалі не цікавляться цією інформацією 10% опитаних. Більше інтересу до таких новин проявляють люди старших вікових груп. У динаміці актуальність новин про коронавірус поступово знижується.

Загалом 14-16 січня методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів було опитано 1 600 респондентів віком від 18 років і старше. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше ніж 2,4%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА