13:17 21.01.2021

ЄСПЛ заявив про порушення з боку України прав людини під час Революції гідності

3 хв читати
ЄСПЛ заявив про порушення з боку України прав людини під час Революції гідності

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) заявив про порушення з боку України прав людини під час подій Революції гідності в 2013-2014 рр.

"У справах Шморгунов та інші проти України, Луценко і Вербицький проти України, Кадура і Смалій проти України, Дубовцев та інші проти України і Воронцов та інші проти України суд встановив численні порушення Конвенції, зокрема в праві на життя і заборону тортур", - ідеться в повідомленні на сайті ЄСПЛ, розміщеному в четвер.

Як наголошується, ці справи стосувалися протестів в Україні в період із листопада 2013 року до лютого 2014 року, відомих як "Євромайдан" або "Майдан", які призвели до зміщення президента України і низки політичних і конституційних змін.

"Усі 38 заявників стикалися з поліцією або недержавними агентами під контролем поліції (тітушки). Їхні заяви включали жорстокість поліції, відмову в їх праві на протест, необґрунтоване затримання та одну смерть", - зазначено в повідомленні.

У прес-релізі, поширеному ЄСПЛ, зазначено, що в рішеннях Палати щодо цих справ ЄСПЛ постановив одноголосно, що мали місце низка порушень статті 3 (заборона тортур і нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження) Європейської конвенції з прав людини, низка порушень статті 5 §1 і 3 (право на свободу та особисту недоторканність), низка порушень статті 11 (свобода зібрань та об'єднань), порушення статті 2 (право на життя) і порушення статті 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя).

"Суд встановив, зокрема, що органи влади навмисне застосовували жорстоке поводження і що держава була відповідальною за вбивство одного з учасників протесту. Суд також зазначив, що багато з рішень про тримання під вартою були довільними. Він дійшов висновку, що органи влади навмисне намагалися перешкодити спочатку мирним протестам, використовуючи для цього надмірне насильство і незаконні затримання", - наголошується в прес-релізі ЄСПЛ.

Загалом суд виявив ознаки того, що встановлені порушення були частиною певної стратегії органів влади. Він також встановив, що офіційні розслідування щодо цих подій у багатьох випадках були неефективними.

У висновках наголошується, що суд зазначив, що він встановив низку порушень декількох статей Конвенції в силу того, у який спосіб органи влади вели себе протягом протестів Майдану, і того, що в Україні досі відсутній незалежний та ефективний механізм для розслідування злочинів, скоєних правоохоронцями та недержавними агентами.

"Ці рішення суду вказують на існування цілеспрямованої стратегії органів влади перешкодити й припинити протести, проведення яких спочатку мало мирний характер, із швидким застосуванням надмірної сили, що призвело до ескалації насильства, якщо не посилило її", - наголосили в ЄСПЛ.

Суд постановив, що Україна має виплатити деяким заявникам різні суми як відшкодування майнової та немайнової шкоди, а також судових та інших витрат, як це визначено у відповідних рішеннях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА