Вибори
17:22 11.04.2019

Сироїд виступає за ухвалення закону про президента України, Парубій - підтримує ідею

2 хв читати
Сироїд виступає за ухвалення закону про президента України, Парубій - підтримує ідею

Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд пропонує народним депутатам ухвалити закон про президента України, де унормувати повноваження глави держави.

"Хочу звернутися до всіх народних депутатів. Ми починаємо збір підписів під проектом закону про президента України, який не написаний ні під кого-то, і ні проти кого-то. Він написаний для того, щоб розвивати українську державу і щоб захистити свободу кожного українця від свавілля однієї людини, яка обіймає посаду президента", - сказала вона з трибуни Верховної Ради на пленарному засіданні в четвер.

"Нам потрібно нарешті побудувати в Україні ту систему влади, яка сформує повноцінних політичних гравців, коли буде повноцінна система стримувань і противаг, коли президент України, як і інші органи влади, буде стриманий законом, коли не буде конфлікту між президентом і прем'єр-міністром, коли президент буде відповідальний перед українським народом за виконання Конституції та законів України", - заявила віце-спікер.

У свою чергу голова Верховної Ради Андрій Парубій подякував О.Сироїд і зазначив, що потрібно підтримати український парламент.

"Тому що один кандидат у президенти у фільмі, його літературний герой, розстрілює його з автомата. Тому, звичайно, мають бути всі засоби для того, щоб український парламент мав необхідну кількість повноважень для противаги в Українській державі", - заявив він.

Раніше на своїй сторінці в соцмережі Facebook О.Сироїд оприлюднила текст проекту закону і виклала його основні ідеї. Зокрема, пропонується позбавити президента права підписувати зміни до Конституції України, до закону про Регламент Верховної Ради і деяких інших законів.

Як пояснила О.Сироїд, президент не зможе призначати склад Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), інших регуляторів. Вона також пропонує позбавити главу держави можливості створювати органи, такі як Державне управління справами.

У виконавчій владі президент зможе призначати і звільняти чиновників лише за поданням або згодою прем'єр-міністра. Крім того, пропонується зобов'язати президента щорічно звітувати перед парламентом за використані ним кошти.

Наразі в Україні відсутній закон про президента України.

Процедура внесення таких законопроектів не вимагає збору певної кількості підписів парламентаріїв.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА