Вибори
08:18 03.05.2019

Результати виборів президента України опубліковані в "Голосі України"

3 хв читати
Результати виборів президента України опубліковані в "Голосі України"

В офіційному друкованому парламентському виданні "Голос України" в п'ятницю вранці опубліковані офіційні результати виборів президента України.

За підсумками другого туру виборів глави Української держави обраним президентом України став Володимир Зеленський, результати якого раніше оголосила Центральна виборча комісія.

Як повідомлялося, повторні вибори президента України (другий тур) відбулися 21 квітня. Явка виборців під час голосування, включно із закордонним виборчим округом, склала 61,37%. Своїм правом голосу скористалися 18 млн 491 тис. 840 громадян України, тоді як у списки виборців на цей же час були внесені 29 млн 645 тис. 358 виборців.

Згідно із законодавством, переможцем другого туру виборів президента України визнається кандидат, який набрав більшу, ніж його опонент, кількість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Якщо ж обидва кандидати на пост глави держави набирають однакову кількість голосів, то вибори визнаються такими, що не відбулися.

23 квітня Центральна виборча комісія за підсумками обробки 100% електронних протоколів (від усіх 199 окружних комісій і закордонокруг) повідомила, що в другому турі виборів президента України за В.Зеленського проголосували 73,22% виборців, тоді як П.Порошенко набрав 24,45% голосів. За В.Зеленського віддали свої голоси 13 млн 541 тис. 530 виборців, за П.Порошенка проголосували 4 млн 522 тис. 320 громадян. Недійсними визнано 2,31% виборчих бюлетенів.

Згідно з даними Центрвиборчкому В.Зеленський заручився більшою підтримкою виборців в Києві і у всіх областях України, крім Львівської, де П.Порошенка підтримали 62,79% виборців, тоді як за його опонента віддали свої голоси 34,49% українців.

На закордонному виборчому окрузі (101 ділянка в 72 країнах, де проголосували 59 тис. 843 українців із 448 тис. 896 внесених до списків виборців) велику підтримку отримав п'ятий президент України. В цілому в загранокрузі за П.Порошенка віддали свої голоси 54,73% (32 тис. 749 громадян). В.Зеленський заручився голосами 44,78% (26 тис. 196 осіб), хто проголосував у закордонному окрузі відповідно. Ще в трьох державах голоси тих, хто брав участь у голосуванні, розподілилися між кандидатами порівну.

За оголошеними оцінками міжнародних та українських спостерігачів, оприлюдненими за підсумками моніторингу виборчого процесу, повторні вибори президента України були вільними і конкурентними, а наявні порушення не вплинуть на підсумки голосування.

Згідно із законодавством, протягом 10 днів з дня голосування (тобто до 1 травня включно) ЦВК України повинна встановити результати виборів президента України і скласти відповідний протокол.

30 квітня Центрвиборчком оголосив, що в другому турі виборів президента України В.Зеленський набрав 73,22% голосів виборців і обраний на пост президента Української держави.

Офіційним оголошенням результатів виборів вважається їх публікація в газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр", що має відбутися протягом п'яти днів, тобто до 4 травня включно.

Згідно з постановою Верховної Ради від вересня 2005 року, день проведення засідання для складення присяги новообраним президентом України визначається рішенням українського парламенту за поданням голови Верховної Ради. Час урочистого засідання, список гостей і інші організаційні питання спікер парламенту узгоджує з новообраним президентом і главою Конституційного суду України.

Новообраний президент вступає на посаду не пізніше, ніж 30 днів після офіційного оголошення результатів, тобто його інавгурація має відбутися не пізніше 3 червня 2019 року. Він повинен присягнути українському народу на урочистому засіданні Верховної Ради.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський прийняв вірчі грамоти від нових послів Польщі, Австралії, Таїланду, Гани та Уганди

Зеленський про атаку на Дніпро: Ми маємо завдати поразки російському терору

Зеленський зустрівся з українською єврейською громадою напередодні свята Песах

Президент Литви Науседа: Я стурбований тим, що ми втрачаємо фокус щодо України

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Рішучі дії союзників щодо захисту Ізраїлю можливі й у захисті України від російського терору - Зеленський за підсумками Ставки

Президент Ізраїлю назвав повітряну атаку Ірану "оголошенням війни"

Очікування місяцями пакета підтримки Україною призводить до зростання самовпевненості терористів

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА