Вибори
12:46 01.10.2020

Третина українців готові підтримати на місцевих виборах чинного голову свого населеного пункту

3 хв читати
Третина українців готові підтримати на місцевих виборах чинного голову свого населеного пункту

Серед українців кількість прихильників чинного голови населеного пункту та іншого кандидата перед місцевими виборами однакова, про що свідчать результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

Згідно з даними, оприлюдненими в четвер, третина опитаних готові підтримати на виборах чинного голову населеного пункту, стільки ж - за іншого кандидата, ще 35% - не визначились у цьому питанні.

58% обирають чинного очільника міста/села, оскільки вважають його сильним головою населеного пункту, 16% обирають його через те, що вважають його хорошою людиною, водночас, 20% – через те, що інші кандидати гірші.

Більше 90% знають, хто є їхнім міським/сільським головою. 60% колись особисто зустрічали очільника свого населеного пункту (передусім йдеться про мешканців сіл).

Знають, хто є народним депутатом від округу – 47%, не знають – 50%. Лише третина колись зустрічали його особисто. Народного депутата від округу частіше знають мешканці сіл, аніж містяни. Жителі сільських територій також частіше зустрічали його особисто.

Третина опитаних мають надію на позитивні зрушення у їхніх містах та селах в результаті виборів 25 жовтня. Половина вважають, що нічого не зміниться, лише 7% очікують погіршення. Дві останні хвилі демонструють позитивну динаміку у цьому показнику у всіх вікових категоріях.

56% респондентів зазначили, що обов’язково візьмуть участь у місцевих виборах. Вагаються (50/50) – 20% респондентів, можливо візьмуть участь – ще 8% респондентів. Про малоймовірність участі у виборах зазначили 15% респондентів. Протягом останніх 4 хвиль показники активності дещо стабілізувалися.

За результатами агрегованого рейтингу партій на місцевих виборах умовний 5% бар’єр долають п’ять партій: "Слуга народу" 15,5% тих, хто визначився і має намір прийти на вибори, "Європейська солідарність" – 11,4%, "Опозиційна платформа – За життя" – 11,4%, "Батьківщина" – 8,3% та "За Майбутнє" – 6,2%.

Радикальну партію Олега Ляшка підтримують 4,9%. За партії "Наш край" та УДАР Віталія Кличка готові віддати свої голоси по 3,1%, ВО "Свобода" – 3,0%, партію Шарія – 2,5%, партію "Сила і честь" – 2,0%, партії "Пропозиція" та "Голос" – по 1,8%, партію "Перемога Пальчевського" – 1,7%. Сумарний рейтинг інших партій, які беруть участь у місцевих виборах та були включені у список для дослідження, – 23,4%.

Більшість опитаних (60-70%) вважають, що для партій на місцевому рівні більш важливо мати сильного місцевого лідера, ніж відомого національного, досвідчених політиків, ніж "нові обличчя", хорошу команду, ніж сильного лідера.

59% вважають, що для партії на місцевому рівні важливіші соціально-економічні ініціативи, ніж ідеологічна позиція (14%).

34% вважають, що для місцевої партії важливіше, аби вона підтримувала курс президента Володимира Зеленського, натомість 26% – бути в опозиції до чинного президента. Водночас, для майже 40% фактор підтримки влади не є важливим у виборі.

45% вважають, що для кандидата на міського/сільського голову важливіше вирішувати поточні проблеми. Водночас, майже стільки ж (43%) переконані, що йому важливіше пропонувати стратегію розвитку населеного пункту. Цікаво, що для старших респондентів важливіша стратегія, тоді як для молоді – поточні питання.

Опитування проводилося 25-28 вересня. Аудиторія: населення України віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю та типом поселення. Вибіркова сукупність: 5000 респондентів. Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера), на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,4%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

71% українців повністю довіряє ветеранам АТО, які воюють зараз, - опитування

Частка компаній, які планують роботу на 2 роки вперед, у березні зросла на 11,2 п.п.

В Україні один із найнижчих рівнів страху перед ядерною загрозою - соцопитування

Більша частина європейців бажає бачити Україну наступним членом ЄС - опитування

47% опитаних українців довіряють даним соціологічних організацій, які вже давно працюють - КМІС

Більшість опитаних українців вірять у перемогу України у війні та оптимістично бачать майбутнє країни - опитування

35% опитаних українців вірять в астрологію, 25% - в екстрасенсорні здібності - КМІС

Опитування: 39,4% опитаних вважають, що перемогою України можна вважати виведення російських військ за межі територій, захоплених із 24 лютого 2022 року, не згодні - 26,2%

Опитування: лише 25% українців очікують, що ситуація в країні змінюватиметься на краще, 42% вважають, що змін на краще не відбудеться, рік тому оптимістів було 35%, песимістів - 30%

В Естонії мають намір позбавити громадян РФ права голосу на муніципальних виборах

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА