Вибори
09:05 10.07.2019

"Самопоміч" оголосила про збір підписів проти особливого статусу Донбасу

2 хв читати
"Самопоміч" оголосила про збір підписів проти особливого статусу Донбасу

У зв’язку із зростанням загрози реваншу проросійських сил «Самопоміч» почала збір підписів за визнання неконституційними законів про особливий статус Донбасу та про амністію для колаборантів і найманців.

Зокрема, у поданні до Конституційного Суду партія вимагатиме визнати неконституціймими закони «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» та «Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей». Про це йдеться в заяві партії.

«Попередній президент Порошенко разом із екс-регіоналами у 2014 році фактично легалізував особливий статус для окупованих Росією територій в Донецький і Луганській областях і амністію для колаборантів і російських найманців. Ухвалені закони, які писалися в Москві, запроваджують:

  • окрему народну міліцію на окупованих територіях двох областей, яка разом із суддями та прокурорами призначається окупаційними органами місцевого самоврядування;
  • право цих окупованих територій самостійно укладати міжнародні угоди з Росією;
  • особливий статус для російської мови на цих територіях в сфері освіти, культури, судочинстві та діяльності органів державної влади;
  • амністію для всіх хто вбивав наших солдатів на Сході України.

Ці закони є прямою загрозою суверенітету держави, і також порушують Конституцію, яка чітко визначає Україну унітарною державою», – заявляють у «Самопомочі».

У партії наголошують – сподівалися на те, що ці антиконституційні закони вдасться скасувати ще чинним скликанням Верховної Ради.

«Оскільки життя цього скликання добігає кінця, а в новому складі парламенту, як показують соціологічні опитування, буде ще більше російських агентів, наразі «Самопоміч» бачить вихід лише у зверненні до Конституційного Суду», – наголошують у партії.

«Нам попередні п’ять років розповідали, що цей закон потрібен для збереження санкцій проти Росії. Сьогодні запевнення починають танути на очах – попри продовження війни Росії проти України, російську делегацію поновили у всіх правах Парламентської Асамблеї Ради Європи. Це означає, що кожна країна приймає рішення виходячи виключно зі своїх національних інтересів. Тому ми повинні діяти так само. А національні інтереси України вимагають якнайшвидше зупинити рух країни шляхом, накресленим в Кремлі», – коментує ситуацію віце-спікерка Оксана Сироїд.

Нагадаємо, фракція «Самопомочі» у парламенті послідовно боролася за збереження суверенітету України, Верховна Рада з ініціативи «Самопомочі» не дозволила реалізували Мінські угоди, імплементувавши особливий статус Донбасу в Конституцію України тощо.

 

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА