11:21 18.05.2024

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

2 хв читати
Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Україна та її західні союзники мають "однакові цінності", але часто "різні погляди", особливо на те, який вигляд може мати закінчення конфлікту.

"Ми перебуваємо в абсурдній ситуації, коли Захід боїться, що Росія програє війну. І він не хоче, щоб Україна програла її", - заявив Зеленський в інтерв'ю AFP, опублікованому в п'ятницю.

"Кожен хоче знайти якусь модель, що дає змогу швидше закінчити війну", - сказав президент, коли його запитали про можливість сценарію припинення бойових дій, подібного до того, який встановив розділову лінію на Корейському півострові.

Зеленський закликав Китай і країни світу, що розвивається, узяти участь у мирному саміті за участю десятків лідерів, що відбудеться в нейтральній Швейцарії наступного місяця, на який Росію не було запрошено.

За його словами, глобальні гравці, такі як Китай, "мають вплив на Росію. І що більше таких країн буде на нашому боці, на боці закінчення війни, я б сказав, то більше Росії доведеться рухатися і рахуватися".

"Ми хочемо, щоб війна закінчилася справедливим миром для нас", тоді як "Захід хоче, щоб війна закінчилася. Крапка. Якомога швидше. І для них це справедливий мир", сказав Зеленський.

В інтерв'ю він сказав також, що Україна має тільки "близько 25% того, що нам потрібно" для захисту країни з точки зору ППО.

За словами Зеленського, "щоб мати паритет" з Росією, необхідно "120-130" винищувачів F-16 або інших сучасних літаків.

Він різко критикував обмеження на удари по російській території західною зброєю, хоча Велика Британія і США останніми днями натякнули, що ці заборони можуть бути пом'якшені.

"Вони можуть стріляти з будь-якої зброї по нашій території зі своєї території. Це найбільша перевага, яка є у Росії. Ми нічого не можемо зробити з їхніми системами, які розташовані на території Росії, західною зброєю", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинула 1 людина, поранено 6 - голова ОВА

На Харківщині внаслідок ворожих обстрілів постраждали 2 мирні мешканки - Синєгубов

Сили оборони не дають просунутися окупантам на півночі Харківської області, проте РФ може почати наступ на Золочівському напрямку

На Харківщині лісовими пожежами охоплено понад 3,9 тис. га - ДСНС

У Миколаївській області рятувальники ліквідували пожежу площею 1500 кв. м, що виникла внаслідок падіння уламків БпЛА - ДСНС

США підтвердили свою участь у Саміті миру на високому рівні, але поки що немає конкретного підтвердження про участь Байдена - Зеленський

Деякі союзники обмежують використання F-16 для ударів по території РФ, що ускладнить Україні проведення військових операцій - ISW

У Миколаївській області вночі збито 11 "шахедів", через падіння уламків горіли склади промпідприємства

Війська РФ протягом доби завдали понад 380 ударів по Запорізькій області

Силами ППО вночі знищено 24 із 25 "шахедів", які атакували Україну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА