Вибори
20:15 27.02.2019

Суд 28 лютого розгляне позов Гриценка до ЦВК щодо роз'яснення про агітацію, яке він розцінює як легалізацію схеми підкупу виборців

3 хв читати

Шостий апеляційний адміністративний суд 28 лютого розгляне позов кандидата в президенти України Анатолія Гриценка до Центральної виборчої комісії про визнання протиправності її дій та постанови ЦВК про роз'яснення щодо ведення передвиборної агітації.

Як повідомив агентству представник А.Гриценка в ЦВК Руслан Чорнолуцький, 26 лютого суд відкрив провадження та призначив його до розгляду на 28 лютого.

Крім того, 27 лютого суд задовольнив клопотання представника кандидата Юлії Тимошенко в ЦВК Сергія Власенка про залучення її до участі в процесі як третьої особи. Це клопотання обумовлене тим, що рішення суду в цій справі вплине на права, свободи та інтереси Ю.Тимошенко як кандидата в президенти.

Ще суд вирішив залучити до розгляду позову А.Гриценка як третіх осіб на стороні відповідача (ЦВК України - ІФ) Генеральну прокуратуру, Службу безпеки України, Державне бюро розслідувань, Міністерство внутрішніх справ, Національну поліцію, Національне агентство з питань запобігання корупції, Державну фіскальну службу, Держслужбу з питань праці.

Р.Чорнолуцький також повідомив, що 27 лютого сторона А.Гриценка подала клопотання про залучення як третіх осіб до цього процесу решти 42 кандидатів у президенти.

Як повідомлялося, 22 лютого ЦВК затвердила роз'яснення, в якому зазначено, що участь виборців у здійсненні передвиборної агітації, зокрема на основі неоплачуваних договорів на її проведення, гарантована Конституцією України і не може бути обмежена.

У ЦВК зазначили, що залучення виборців до здійснення агітації можливе лише на безоплатній основі. При цьому договори з ними можуть передбачати відшкодування витрат на телефонні послуги, проїзд (включно з перевезенням багажу), харчування, проживання та інші витрати в разі здійснення агітації в іншому населеному пункті.

При цьому кошти, сплачені кандидатом на посаду президента за таким договором, мають бути відображені у звіті про надходження коштів на рахунок виборчого фонду кандидата та їх використання за кодом статті витрат "Інші витрати на передвиборну агітацію".

Водночас, якщо залучення фізичних осіб не пов'язане з використанням їхньої праці на умовах трудового договору або за цивільно-правовими договорами, юридична особа-постачальник послуг із проведення передвиборної агітації відповідно до законодавства не є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

У штабі А.Гриценка вважають, що ЦВК цим роз'ясненням фактично легалізувала побудову схем підкупу виборців на виборах президента України.

"Постанова ЦВК №376 дозволила юридичним особам отримувати кошти з виборчого фонду кандидата та витрачати їх на оплату робіт або послуг агітаторів, нібито компенсуючи їм телефонні послуги, проїзд (включно з перевезенням багажу), харчування, проживання та інші витрати в разі здійснення заходів передвиборної агітації, що є прямим підкупом виборців", - пояснив Р.Чорнолуцький.

Він зазначив, що ця постанова ЦВК дозволяє юридичним особам залучати виборців до агітації без укладення з ними цивільно-правових угод або трудових договорів, а юридичні особи при цьому звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Завершується судовий розгляд у справі Google щодо порушення антимонопольного законодавства

Передано до суду справу трьох депутатів-ухилянтів Київської міськради

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Суд дозволив зняти з митрополита Павла електронний браслет, але не відлучатися з місця проживання

Колишніх керівників "Запорізького електровозоремонтного заводу" засуджено до позбавлення волі

Екскерівника громадської організації засуджено до довічного ув'язнення у справі про педофілію - прокуратура

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Міністра агрополітики Сольського взято під варту з альтернативою застави 75,7 млн грн

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА