15:03 16.05.2024

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

3 хв читати
Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Обмеження енергопостачання населенню і промисловості, що розпочалися нещодавно внаслідок обстрілу російськими окупантами енергосистеми в березні-травні, можуть тривати все літо з покращенням на початку осені і триватимуть взимку, вважає радник прем'єр-міністра України, член наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрій Бойко.

"На все літо потрібно налаштуватися, що ми житимемо в умовах на кшталт тих, які почалися добу тому", - сказав Бойко на брифінгу в Медіа-центрі в Києві в четвер.

При цьому він зазначив, що через низку чинників певне поліпшення ситуації, за його прогнозом, очікується в серпні-вересні.

"Це вихід з активної фази ремонтів атомної генерації. Плюс усе ще буде велика кількість сонячної генерації, яка на сьогоднішній день вже не обмежується, а повністю всередині системи споживається і її навіть не вистачає. Все ще буде тепло, але не спекотно, тому не буде додаткового навантаження (через кондиціонери - ЕР). Тому серпень-вересень буде бездефіцитним або майже бездефіцитним", - прогнозує радник прем'єра.

Він також додав, що відключення могли б початися пізніше, якби травень не був таким холодним.

Водночас Бойко наголосив, що взимку також доведеться обмежувати електроспоживання, бо дефіцит електроенергії буде навіть за теплої зими, оскільки, за його словами, шансів на відновлення в повному обсязі генерації, зруйнованої російськими агресорами, немає.

"Зима буде, я б сказав, невідворотно важкою... Інша справа - розмір цих обмежень. До зими можна значно знизити розміри втраченої потужності, яка зараз оцінюється Міненерго у 8 ГВт, але точно не в рази", - зазначив він.

За його словами, забезпечення електрикою залежатиме, зокрема, і від темпів відновлення постачання обладнання, і від рівня захисту об'єктів.

Водночас, він звернув увагу, що мережеві обмеження, через які набагато раніше почали діяти графіки відключень на Харківщині, вже знято, також за три тижні заплановано зняти їх у Кривому Розі (діють для промисловості з квітня - ЕР). Але, за словами Бойка, вже з іншої причини - через дефіцит е/е там будуть обмеження на рівні з усією Україною.

Як повідомлялося, з 8 травня, після останнього масованого обстрілу енергосистеми, почали запроваджувати графіки обмеження потужності промисловості, а з 14 травня почалися аварійні відключення е/е, що охопили й населення (приблизно 10%), потім було запроваджено графіки погодинних відключень, але вони також змінювалися аварійними. З 8 травня Україна щодня бере аварійну допомогу в Європі для покриття дефіциту, а імпорт постійно зростає.

За інформацією глави Енергоатому Петра Котіна, станом на 13 травня в ремонті було три з дев'яти доступних Україні енергоблоків АЕС, два з яких заплановано повернути до кінця травня, ще один - у червні. Усі інші блоки заплановано поступово виводити в ремонти і повертати в роботу, щоб до жовтня всі вони були в енергосистемі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Профільний комітет Ради схвалив проєкт закону про будівництво блоків №3-4 Хмельницької АЕС

Україна і спецкомітет кредиторів не досягли угоди про умови реструктуризації євробондів, продовжать дискусії - Мінфін

Прем'єр Норвегії на Саміті миру оголосив про виділення допомоги на ремонт енергетичної інфраструктури України

"Нафтогаз" упровадив внутрішній регламент REMIT

"Київтеплоенерго" поміняло на Солом'янці пошкоджену ділянку тепломережі під залізничними коліями без перекриття руху

DFC і Proparco мають намір надати по $50 млн ЄБРР у 2025 р. для покриття ризиків із торговельного фінансування України

НАБУ направило до суду справу про завдання збитків ДП "Укрспирт" на 55 млн грн

"Укрнафта" планує побудувати у 2024 р. ще близько 100 МВт газової генерації

"Метінвест" має стратегію переходу до виробництва "зеленої" сталі, є проєкти з нарощування випуску окатишів DRI - CСO

НБУ очікувано знизив облікову ставку до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА