Вибори
17:16 22.04.2019

Ринки очікували перемоги Зеленського, маркером для них залишається співпраця України з МВФ - аналітик

4 хв читати
Ринки очікували перемоги Зеленського, маркером для них залишається співпраця України з МВФ - аналітик

Реакція міжнародних ринків на підсумки другого туру президентських виборів в Україні буде стриманою, оскільки перемога Володимира Зеленського була очікуваною, основним фактором впливу залишається співпраця країни з Міжнародним валютним фондом (МВФ), вважає керівник аналітичного відділу інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Олександр Паращій.

"Завтра ми не очікуємо серйозної реакції міжнародних ринків на результати виборів в Україні, оскільки результат не приніс жодних несподіванок (перемогу В.Зеленського вже було закладено в ціні українських паперів - ІФ)", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Аналітик уточнив, що основні західні торгові майданчики були закриті в п'ятницю і відпочивають у понеділок через святкування католицького Великодня. Він нагадав, що минулого четверга, 18 квітня, ціни на українські єврооблігації знижувалися, що могло бути реакцією ринку на нові торгові обмеження з боку Росії, а також, можливо, на новини про рішення суду щодо незаконності націоналізації найбільшого банку країни - Приватбанку.

"Для ринків буде важливим переконатися, що Україна за нового президента продовжуватиме співпрацю з МВФ, і поки що очікування такого співробітництва залишаються позитивними", - зазначив О.Паращій.

На його думку, інші новини від оточення В.Зеленського, які можуть пролити світло на подальшу співпрацю, будуть основним чинником зміни цін на українські боргові папери, і зміни можуть бути у будь-який бік.

Як вважає глава аналітичного відділу "Конкорд Капітал", з усіх українських активів, що торгуються на міжнародних майданчиках, найбільш чутливими до політичних подій є бонди "ДТЕК Енерго". З перемогою В.Зеленського вкладення в ці папери стають більш ризикованими, особливо з огляду на те, що в його команді присутній екс-член Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, Андрій Герус - "гарячий борець із "Роттердам плюс"(методика формування ціни на паливну складову при виробництві електроенергії на ТЕС в Україні, від якої дуже залежить бізнес "ДТЕК Енерго" - прим. ІФ).

Аналітик також вказав на ймовірність відновлення вартості облігацій Приватбанку (ці папери з погашенням у 2021 році котируються за ціною близько 8,25% від номіналу - ІФ) після перемоги В.Зеленського.

О.Паращій вважає, що націоналізація Приватбанку була вимушеним та єдино можливим кроком у тій ситуації станом на кінець 2016 року, проте, очевидно, в цьому процесі було зроблено чимало формальних помилок, що надають змогу опонентам націоналізації вимагати її скасування.

На його думку, за подальшого розгляду справ, що стосуються перегляду націоналізації, судам доведеться обирати між "формальними зачіпками" колишніх бенефіціарів банку і можливими економічними наслідками від скасування націоналізації, зокрема, для співпраці з МВФ. "Якщо суди формально доведуть, що порушення були серйозні, то не виключено і рішення на користь колишніх власників банку, проти якого у МВФ не буде контраргументів", - висловлює припущення голова аналітичного департаменту "Конкорд-Капітал".

Як приклад він навів відсутність будь-якої реакції з боку МВФ на те, що українські суди гальмують процес приватизації держпідприємств, про яку згадують в останньому меморандумі з фондом.

"У будь-якому випадку, очевидно, що банк залишиться державним доти, доки уряд не прийме рішення про його приватизацію згідно зі стратегією", - переконаний О.Паращій.

Розповідаючи про оголошені урядом Росії минулого тижня нові торгові обмеження, аналітик висловив думку, що вони не повинні вплинути на економічне зростання. "Однак є ризик, що вони вплинуть на ціни на енергоресурси", - додав він.

Вибори президента не позначаться на політиці Національного банку України (НБУ), вважають банкіри, яких опитало агентство "Інтерфакс-Україна".

"У НБУ обрали досить правильний тренд, який схвалюють МВФ і Світовий банк, тому навряд чи хтось його змінюватиме. Ті кроки, які зараз роблять у НБУ, на мою думку, навіть трохи випереджають очікування ринку", - сказав агентству начальник управління дилінгових операцій Райффайзен Банку Аваль Юрій Гриненко.

Екс-голова правління РВС банку Владислав Кравець також вважає, що політика НБУ не зміниться: "Якщо залишиться нинішня команда НБУ або якщо їй на зміну прийде нова команда технократів, політика центробанку не зміниться", - переконаний він.

Коментуючи нові торгові санкції РФ, згідно з якими розширюється заборона на імпорт низки товарів з України і вводиться заборона на експорт нафти і нафтопродуктів, а також обмеження експорту вугілля, Кравець висловив думку, що їх вплив на курс гривні буде вкрай обмеженим.

"Санкції себе відіграли в 2012-2015 роках, коли українським підприємствам через російські обмеження і подальші санкції потрібно було переорієнтуватися на нові ринки. У нових торгових санкції РФ є якийсь політичний відтінок, щоб дискусії з новою українською владою РФ могла починати з більш жорстких переговорних позицій ", - вважає він.

За даними Центральної виборчої комісії України, за підсумками опрацювання 99% електронних протоколів, за кандидата в президенти України В.Зеленського проголосували 73,21% виборців, чинний президент Петро Порошенко набирає 24,46% голосів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

Кулеба: переговори про передачу Україні Patriot ведуться, вже у нас є "на радарі" 4 конкретні батареї

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Найважливішим пакетом допомоги Україні є ППО - Зеленський на зустрічі з конгресменами

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Байден запевнив Зеленського, що в разі схвалення Сенатом негайно підпише закон про допомогу Україні

В Україні запрацював координаційний центр інтегрованого управління кордонами

Підтримка конкретною зброєю необхідна невідкладно - Зеленський на Ставці

Зеленський не вірить у запропонований Макроном формат олімпійського перемир'я

Зеленський вручив "Золоту Зірку" трьом військовим і сім'ям сімох загиблих військовослужбовців

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА