02:15 14.03.2024

Геєрт Вілдерс готовий зняти свою кандидатуру на посаду прем'єра Нідерландів

2 хв читати

Голландський ультраправий політик Геєрт Вілдерс заявив у середу, що готовий відмовитися від посади прем'єр-міністра, щоб сприяти формуванню нового правого уряду, майже через чотири місяці після виборів, на яких його Партія Свободи набрала найбільше голосів, повідомляє Reuters.

"Я можу стати прем'єр-міністром тільки в тому випадку, якщо ВСІ партії в коаліції підтримають це. Цього не сталося", - заявив Вілдерс у своєму повідомленні на соціальній медіаплатформі X (раніше відомій як Twitter). "Я дійсно хочу правий кабінет. Менше притулку та імміграції... Любов до моєї країни та виборців важливіша, ніж моя власна позиція".

Вілдерс веде переговори з потенційними союзниками з моменту виборів 22 листопада – понад 100 днів – але вони не принесли жодних результатів. Перемовник, призначений для допомоги у цьому процесі, має звітувати перед парламентом про свої висновки у четвер.

Голландська національна телекомпанія NOS раніше повідомила, що Вілдерс готовий відмовитися від надій стати прем'єр-міністром, оскільки він виборює формування життєздатного уряду.

Посилаючись на політичні джерела в Гаазі, NOS також повідомила, що Партія свободи Вілдерса та три інші консервативні партії, які намагаються сформувати праву коаліцію, розглядають сценарій, за якого лідери партій залишаться у парламенті та не увійдуть до нового уряду.

У цьому сценарії, відомому як "позапарламентський" кабінет, політики та експерти, які не вважаються тісно пов'язаними з жодною партією, призначатимуться на вищі державні пости і працюватимуть у тісному контакті з парламентом.

Якщо політикам не вдасться домовитися про формування коаліції, Нідерланди очікують на нові парламентські вибори у 2024 році.

Раніше повідомлялося, що переговори про формування уряду Нідерландів вели чотири партії на чолі з "Партією Свободи", яка отримала 37 місць із 150 у нижній палаті парламенту. Вілдерс домовився з лідерами ще трьох партій сформувати коаліційний уряд, проте лідер партії "Новий громадський договір", яка отримала 20 місць за підсумками виборів, Пітер Омцігт, заявив про рішення вийти з переговорів, оскільки не вважає за можливе від імені партії та уряду "давати порожні обіцянки народу, заздалегідь розуміючи, що може їх виконати " . Він не виключив, що його партія може увійти до складу наступного уряду, але це може бути уряд меншості чи широкий позапарламентський кабмін. У переговорах про коаліцію брали участь представники правоцентристської Народної партії за свободу і демократію (VVD), яка чотири рази перемагала на виборах з 2010 по 2023 рік, проте на останніх парламентських виборах здобула лише 24 місця у парламенті. Також у переговорах брало участь "Фермерсько-цивільний рух", який отримав сім місць.

Вілдерс також заявляв, що не бачить перспектив створення коаліції під керівництвом лівоцентристського блоку на чолі з політиком Франсом Тіммермансом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині за добу внаслідок обстрілів загинули троє мирних жителів

Силами ППО за добу знищено п'ять розвідувальних БПЛА в південних областях України

Українська авіація за добу завдала ударів по дев’яти районах скупчення сил противника

На фронті за добу було 155 бойових зіткнень, на харківському напрямку ворог здійснив 12 атак

Війська РФ за добу завдали по Україні 13 ракетних і 118 авіаційних ударів

За добу на Донеччині через російські обстріли поранено двох жителів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів одна людина загинула, ще п'ятеро дістали поранення, серед них дитина

Сили оборони за добу ліквідували 1260 окупантів

Припинення вогню в Газі можливе хоч завтра, якщо ХАМАС звільнить заручників

Президент Європейської ради: Накази про евакуацію в "небезпечні зони" для цивільного населення Рафаха неприйнятні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА