Вибори
15:51 25.10.2018

Порошенко підтримує резолюцію ЄП щодо ситуації в Азовському морі, сподівається на додаткові санкції проти РФ

2 хв читати
Порошенко підтримує резолюцію ЄП щодо ситуації в Азовському морі, сподівається на додаткові санкції проти РФ

Президент України Петро Порошенко вітає резолюцію Європарламенту щодо ситуації в Азовському морі.

"Вдячний європарламентарям за заклик до впровадження додаткових цільових санкцій за агресивні дії Кремля в Азовському морі і Керченській протоці. Сподіваюся на практичну реалізацію цих ініціатив з боку інституцій та держав-членів ЄС", - повідомляється на сторінці президента України в соцмережі Facebook у четвер.

П.Порошенко наголосив, що Росія має зрозуміти, що всі її дії щодо порушення міжнародного права і двосторонніх угод і надалі наражатимуться на рішучу та адекватну відповідь з боку демократичної спільноти.

"Євросоюз спільно з Україною протидіятимуть "повзучій анексії" Росією Азовського моря і порушення свободи судноплавства", - написав глава Української держави.

Як повідомляє Deutsche Welle, затвердженою резолюцією Європарламент засудив "надмірні" блокування та інспекції Росією комерційних суден, що призвели до тижневих затримок. Європарламент визнає право РФ проводити перевірки, але переконаний, що цим правом "не повинні зловживати або застосовувати його з політичних міркувань". Також в документі йдеться, що Єврокомісії слід оцінити економічний збиток, зумовлений цією "де-факто блокадою" і допомогти економічному розвитку Маріуполя і Бердянська.

Також Європарламент "серйозно занепокоєний продовженням мілітаризації Азовського моря і регіону Чорного моря, особливо незаконно анексованого та окупованого Кримського півострова". Дії Києва в резолюції не коментують, а натомість шкодують, що "Азовське море стало новим виміром войовничих дій Росії проти України".

Одним із конкретних заходів могло б бути призначення спеціального посла ЄС щодо Криму і Донбасу, при чому його мандат мав би покривати і Азовське море, йдеться в резолюції. Крім того, євродепутати вбачають потребу в моніторингу ситуації в Азовському морі з боку місії ОБСЄ в Україні, оскільки її мандат покриває всю територію країни.

Європарламент вказує і на небезпеку захоплення Росією українських газових родовищ в Азовському морі, якщо Москва "досягне своєї мети перетворення його на внутрішнє озеро всередині РФ".

Точна кількість голосів на підтримку резолюції наразі невідома, тому що голосування здійснювалося руками. Проект цієї резолюції запропонували одразу п'ять фракцій: Європейська народна партія, соціал-демократи, Європейські консерватори і реформісти, ліберали і Зелені.

Окремі євродепутати хотіли прописати в резолюції заклик ЄС запровадити нові санкції щодо РФ, це не знайшло підтримки всіх п'яти фракцій, зокрема, соціал-демократів. Водночас Європарламент звернувся до Ради ЄС з проханням дати Москві зрозуміти, що адресні санкції проти РФ "будуть посилені, якщо буде подальша ескалація конфлікту в Азовському морі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Фон Крамон побоюється, що в разі посилення після виборів в Європарламенті позиції радикалів підтримка Україні може ослабнути

Депутат Європарламенту фон Крамон: Україні потрібно включити опозицію у виконавчі органи влади

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Європарламент 14-й раз відклав погашення бюджету Ради й Ради ЄС 2022 року, яке раніше відкладали через вимогу надати Україні Patriot

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА