Вибори
12:31 28.01.2019

Аваков сподівається, що ВР зможе до виборів посилити відповідальність за порушення виборчого законодавства

2 хв читати
Аваков сподівається, що ВР зможе до виборів посилити відповідальність за порушення виборчого законодавства

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков розраховує, що Верховна Рада ухвалить закон про посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства.

"Робота над цим законопроектом тривала майже два роки... Основними новелами цього закону є безповоротність покарання за злочини проти виборчих прав громадян і декриміналізація окремих дрібних порушень, які не впливають на загальний результат виборчого процесу, також законопроект передбачає посилення можливості протидії підкупу виборців і фальсифікації результатів голосування", - нагадав А.Аваков під час річної підсумкової колегії МВС України в Києві в понеділок.

У цьому контексті міністр висловив сподівання, що "на початку виборчої кампанії парламентарі зможуть розглянути цей законопроект і прийняти в цілому".

Як повідомлялося, у квітні 2018 року Кабінет Міністрів України подав до парламенту законопроект №8270 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Цей законопроект передбачає, що пріоритет надаватиметься тим правопорушенням, які впливають на результати виборів. Водночас буде декриміналізовано деякі порушення, які не можуть вплинути на результати виборів.

У документі пропонується звільнити від відповідальності тих порушників, які повідомлять про факти порушення виборчого законодавства.

Зокрема, проект закону пропонує запровадити санкцію у вигляді позбавлення волі до двох років за незаконне вкидання бюлетенів, за порушення таємниці голосування членом виборчої комісії, кандидатом або спостерігачем, за одержання виборцем неправомірної вигоди за активний або пасивний вплив на результати виборів.

Також до шести років позбавлення волі пропонується посилити санкцію за пропонування виборцю неправомірної вигоди (нині до трьох років). До такої вигоди пропонується включити також спиртні напої та продукти харчування.

Крім того, правоохоронці отримають можливість здійснювати негласні слідчі дії для збирання доказів для притягнення до відповідальності осіб за порушення виборчого законодавства.

Також уперше запроваджується відповідальність за підкуп кандидата.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА