Вибори
20:04 17.04.2019

Нацрада телерадіо звернеться до ЦВК через порушення закону про вибори телеканалом "1+1"

2 хв читати
Нацрада телерадіо звернеться до ЦВК через порушення закону про вибори телеканалом "1+1"

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення повідомляє про виявлення ознак порушень положень низки статей закону "Про вибори президента України" за результатами моніторингу мовлення телерадіокомпанії "Студія "1+1"за період з 31 січня по 31 березня 2019 року і поінформує про це Центральну виборчу комісію.

Як повідомляється на офіційному сайті Нацради, моніторинг зафіксував присутність кандидата в президенти Володимира Зеленського в розважальних проектах студії "Квартал 95" загальним хронометражем 203 години 35 хвилин, що становить 14% від загального обсягу програмного наповнення телеканалу.

До того ж, за цей період на ТРК "Студія "1+1" не було зафіксовано жодного критичного матеріалу або інформації про В.Зеленського, тональність висвітлення інформації про нього в інформаційних передачах та інших проектах на каналі була тільки позитивною. Водночас інформація про нинішнього президента та кандидата на посаду глави держави Петра Порошенка подавалася переважно в негативній тональності, також у період виборчої кампанії в саркастичному й негативному світлі подавалася інформація про всіх кандидатів на посаду президента, крім В.Зеленського.

У повідомленні наголошується, що таких висновків - про порушення законодавства - дійшли й у Всеукраїнській громадській організації "Комітет виборців України": "Показ відеофільму "Слуга народу-3" під час виборчого процесу має розглядатися як передвиборча агітація на користь В.Зеленського й має бути оплачений із виборчого фонду кандидата".

"Національна рада звернеться до каналу по пояснення, як він трактує цю ситуацію, а також повідомить ЦВК про ознаки порушення ТОВ "ТРК "Студія "1+1" статей 3, 561, 57 і 58 закону України "Про вибори президента України", оскільки про всі виявлені ознаки порушень в ефірі телерадіоорганізацій регулятор інформує ЦВК", - ідеться в повідомленні.

Нацрада також повідомляє, що неодноразово обговорювала ситуацію, як можна трактувати аудіовізуальні матеріали, які непрямо спонукають виборців голосувати за певного кандидата. "На жаль, нинішні законодавчі норми не дають чітких відповідей на ці запитання і не наділяють жодну державну інституцію правом визначати, чи є такі матеріали, які транслювалися на каналі "1+1", передвиборчою агітацією. Це системне питання, яке має бути врегульоване у виборчому законодавстві, бажано до парламентських виборів", - ідеться в повідомленні.

При цьому наголошується, що проекти "Вечірній квартал", "МультиБарбара", телевізійні серіали "Слуга народу", "Слуга народу-2", "Слуга народу-3" тощо містять матеріали (висловлювання, дії), які з використанням гострої політичної сатири та художніх засобів мають ознаки маніпулятивного характеру.

Крім того, 27, 28 і 29 березня 2019 року в ефірі "Студія "1+1" було зафіксовано трансляцію серіалу "Слуга народу-3", в якому містяться висловлювання головного героя Василя Голобородька, що дублюють положення передвиборчої програми В.Зеленського та мають ознаки передвиборчої агітації в розумінні виборчого законодавства України, зазначають у Нацраді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ВЛК у Києві затягували терміни проведення комісії та працювали неповний день - міністр

Міжнародна федерація дзюдо порушує рекомендації МОК щодо допуску до змагань представників країн-агресорів - НОК

Мовний омбудсмен наклав 34 штрафи за порушення мовного законодавства у 2022-2024 рр.

Порушників правил експорту українського зерна до Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії починають штрафувати з 1 лютого

Новорічна ніч в Україні минула без суттєвих порушень, але з ворожими атаками - Нацполіція

Депутати місцевих рад в Одеській області продовжують порушувати норми мовного законодавства - мовний омбудсмен

Рада має намір ввести штраф за порушення комендантської години

Нацрада заборонила ще 16 пов'язаних із РФ медіасервісів до трансляції в Україні

Коломойський вирішив передати свою частку в "1+1 media" в управління трудовому колективу - заява

Лубінець назвав головні порушення в системі ВЛК, перевірку якої офіс омбудсмена планує завершити до кінця вересня

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА