Вибори
19:58 29.04.2019

Гонтарева - Зеленському: реформи можна розгорнути назад, і це найбільший виклик в Україні

2 хв читати
Гонтарева - Зеленському: реформи можна розгорнути назад, і це найбільший виклик в Україні

Екс-глава Національного банку України Валерія Гонтарева порадила новообраному президенту Володимиру Зеленському звернути увагу на брак верховенства права в Україні і необхідність збереження досягнень з очищення банківського сектора і макроекономічної стабілізації.

В.Гонтарева в інтерв'ю програмі "Голос Америки" зазначила, що одне з її найважливіших рішень на посаді керівника НБУ - націоналізація ПриватБанку в 2016 році - була необхідним кроком, який підтримали провідні міжнародні фінансові установи.

Спроби одного з колишніх власників банку - бізнесмена Ігоря Коломойського, оскаржити націоналізацію ПриватБанку в судах В.Гонтарева назвала "свавіллям" і "неподобством".

Вона вказала, що один з нинішніх радників новообраного президента В.Зеленського, колишній міністр фінансів Олександр Данилюк знає, що ПриватБанк був під загрозою банкрутства, і також підтримав націоналізацію, щоб врятувати гроші українських вкладників.

"ПриватБанк був одним із найважчих завдань, тому що він був найбільшим банком України: 33% усіх депозитів населення, 20 млн клієнтів, включаючи пенсіонерів, студентів - це незахищене населення. Можна собі тільки уявити, що це могло бути. Це був би економічний і фінансовий колапс в Україні", - зазначила В.Гонтарева.

Вона нагадала, що український уряд домагається від Коломойського відшкодування близько 5 млрд дол., а бізнесмен заперечує в українських судах, а також в Лондонському суді обвинувачення, що з банку були незаконно виведені багатомільярдні суми.

В.Гонтарева також розповіла, що на початку її роботи в НБУ в 2014 році стан української фінансової системи можна було описати як "колапс і перфектний шторм", а потім почалися бойові дії, і Україна втратила 10% своєї території.

"Я вам можу сказати, що всі реформи за той час були здійснені. Ми перейшли на гнучкий валютний курс. Ми ввели нову фінансову політику щодо інфляції. Ми розчистили банківський сектор. Ми реформували центральний банк у потужну інституцію", - підкреслила вона.

Тепер, на думку В.Гонтаревої, "на макроекономічному рівні все в порядку", але проблема в тому, що "в Україні немає верховенства закону, немає законів, їх ніхто не виконує".

Екс-глава НБУ застерегла новообраного президента України Володимира Зеленського: "Це все (реформи) можна розгорнути назад, і це - найбільший виклик в Україні. Які пропозиції надати пану Зеленському, я не знаю, тому що якщо цього не було зроблено досі, то мені важко сказати, що він може зробити сьогодні".

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА