Вибори
18:33 22.07.2019

Вибори до ВР пройшли добре, порушення були незначні та несистемні, однак владі України варто вирішити низку проблемних питань - спостерігачі IRI

4 хв читати
Вибори до ВР пройшли добре, порушення були незначні та несистемні, однак владі України варто вирішити низку проблемних питань - спостерігачі IRI

Ґрунтуючись на спостереженнях у день голосування на позачергових парламентських виборах в Україні, спостерігачі місії Міжнародного республіканського інституту (IRI, International Republican Institute) визнали, що вибори загалом пройшли добре, а з метою підтримки просування демократичного розвитку України закликають вирішити низку проблемних питань із метою забезпечення інклюзивності та підвищення рівня довіри до їхніх результатів.

"Делегація короткострокових спостерігачів Міжнародного республіканського інституту (IRI) в складі 35 осіб визнала, що парламентські вибори, які відбулися 21 липня, загалом пройшли добре, незважаючи на незначні, начебто несистемні порушення, які спостерігалися протягом дня", - йдеться в звіті спостерігачів IRI, оприлюдненому за підсумками минулих у неділю в Україні позачергових парламентських виборів.

Спостерігачі висловили переконання, що на цих виборах, третіх в Україні виборах за чотири місяці, виборці загалом змогли висловити свою волю і продовжити заклик до радикальних політичних змін у своїй країні.

При цьому в IRI рекомендують владі України звернути увагу і вирішити низку виявлених під час виборчого процесу проблемних моментів.

"Рекомендація 1. Хоча українська влада заслуговує похвали за оптимізацію процесу за допомогою того, що виборці можуть зареєструвати тимчасові адреси для голосування до дня виборів, нездатність цих виборців висловити свою волю в одномандатних округах фактично відмовила цим громадянам у половині голосів. Політичне включення 16% українців, які проживають в умовах російської окупації або переміщених унаслідок конфлікту, для яких це обмеження мало місце, має бути пріоритетом для влади", - йдеться у звіті спостерігачів.

Також у IRI рекомендують владі України розробити більш суворі вимоги для реєстрації кандидатами та перевірки особами зміни імені з метою перешкоджання участі у виборчому процесі підставних кандидатів або їх "клонуванню".

Крім цього, в місії спостерігачі IRI звертають увагу на проблему з дотриманням закону України про парламентські вибори в частині заборони агітації за день до виборів - у день тиші. "Рекламні щити та інші агітаційні матеріали були зафіксовані в день тиші. Отже, подальші роз'яснення про те, як визначаються заходи і матеріали кампанії, необхідні для того, щоб протистояти зусиллям з обходу як букви закону, так і духу закону про тишу в кампанії до дня виборів", - йдеться в звіті.

Також в IRI рекомендують змінити для захисту ролі груп вітчизняних спостерігачів в українських виборчих процесах нинішні закон про вибори президента України та проект Виборчого кодексу України. Зокрема, вони мають вимагати, щоб спостерігачі, які мають намір здійснювати спостереження за українськими виборчими процесами, погодилися з певними основними вимогами, такими як дотримання міжнародних стандартів проведення виборів.

"Очевидно, що український народ продовжує підтримувати президента Зеленського і його програму реформ, що відбивається в надзвичайно високому відсотку голосів за його політичну партію на цих виборах", - сказав директор IRI Eurasia Стівен Б. Нікс (Stephen B. Nix).

При цьому він зазначив, що терміни цих виборів, можливо, стали причиною зниження явки виборців. "У період літніх канікул у політичних партій і кандидатів, особливо з меншим досвідом, було менше часу для підготовки. У виборчих комісій було менше часу для навчання нових членів, а ті, у кого є плани поїздок, включаючи виборців, могли бути недоступні для участі", - сказав Нікс.

Як наголошується в прес-релізі IRI, втручання Кремля постійно повторюється на українських виборах. "Найбільш яскравою формою і раніше залишається окупація Російською Федерацією української території від Криму до деяких районів Донбасу, що позбавляє владу можливості проводити вибори у всіх регіонах країни. Відкрита агресія Кремля проти України загрожує позбавити права голосу 16% виборців - 12%, які проживають в окупованих регіонах, і 4%, які були переміщені в результаті війни", - йдеться в прес- релізі.

"IRI дякує Центральній виборчій комісії за організацію національних виборів у дуже короткі терміни і за вжиття заходів щодо впорядкування процедур реєстрації для цих виборців, яких торкнувся конфлікт", - сказала виконавчий віце-президент IRI Джуді Ван Рест (Judy Van Rest).

Місія з 35 осіб працювала на цих виборах у 17 групах - сферами відповідальності короткострокових спостерігачів IRI були міста Чернігів, Дніпро, Вінниця, Запоріжжя, Харків, Черкаси, Херсон, Одеса, Луцьк, Полтава, Львів, Івано-Франківськ, Житомир, Хмельницький, а також Київська область.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА