Вибори
16:31 18.09.2020

Результат місцевих виборів в Україні вплине на долю Кабміну і законопроекту щодо децентралізації - думка

2 хв читати
Результат місцевих виборів в Україні вплине на долю Кабміну і законопроекту щодо децентралізації - думка

Вибори місцевого самоврядування в Україні будуть головним чинником впливу на подальший розвиток політичної ситуації, зокрема й на долю уряду, повідомив політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"На мій погляд, доля уряду вирішуватиметься вже після виборів і залежно від їхніх результатів. Також впливатиме ситуація з результатами місцевих виборів і з тим, як складатимуться відносини вже після виборів між центральною владою та місцевим самоврядуванням, на долю конституційного законопроекту щодо децентралізації. Я нагадаю: законопроект є, але він ще не розглядався, і його розглядатимуть уже після виборів і залежно від тієї ситуації, яка складеться після виборів", - сказав Фесенко під час круглого столу на тему "Основні обставини поточного політичного сезону в Україні" в агентстві "Інтерфакс-Україна" в Києві в п'ятницю.

Він також зазначив, що гравцем на цих виборах будуть місцеві партії, зокрема партії мерів.

"Можна виділити чотирьох головних учасників виборів серед парламентських партій. Це "Слуга народу", "ОПЗЖ", "Європейська солідарність" і "Батьківщина", плюс п'ятий гравець, який не представлений одним табором, однією партією, але він представлений на місцевому рівні потужно локально. Це місцеві партії. Насамперед у великих містах, відносній більшості обласних центрів або великих міст - це партії мерів, безумовно", - пояснив Фесенко.

Основним на місцевих виборах буде конфлікт центру і регіонів, зазначив керівник аналітичного центру "Третій сектор", політтехнолог Андрій Золотарьов.

"Мені здається, що основним конфліктом цих виборів буде якраз конфлікт центру і регіонів, тобто конфлікт між Києвом і регіональними елітами. Це ми вже бачимо всюди у бенефісі всіляких партій мерів. І тому мірятися загальнокомандним заліком безглуздо, тому що в конкретно взятому місті - припустимо, Дніпрі, Харкові, Чернігові, Запоріжжі, Одесі, Львові - там переможуть, безумовно, партії мерів і покажуть дуже вражаючий результат. Але в масштабах країни ці люди ніколи не домовляться", - сказав він.

Водночас директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов звернув увагу на те, що складається враження, що питання перенесення виборів ще не знято.

"По-перше, ми вже звертали увагу на епідемічний контекст цієї кампанії. Але, по-друге, я бачу, що дуже слабка ЦВК, неавторитетна, мало чути, а якщо чути, то виправдовується. Я бачу, що РНБО починає коментувати, що вибори будуть складні. І я бачу, що ці вибори розглядають через призму питань безпеки, не гарантій конституційних прав на виборах, як це Аваков, наприклад, говорив у 2019 році, а з точки зору безпеки: епідемічної, сепаратистської, тому що місцевих мерів іноді прямо, а іноді завуальовано критикують за сепаратизм тощо. У мене таке враження, що питання перенесення виборів не знято", - наголосив Карасьов.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА