Вибори
13:22 29.09.2020

Понад 60% українців вважають, що війну на Донбасі розпочала Росія - соцопитування

3 хв читати
Понад 60% українців вважають, що війну на Донбасі розпочала Росія - соцопитування

60,3% українців вважають, що війну на Донбасі розпочала Росія, свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення ГО "Детектор медіа".

Згідно з результатами соцопитування про те, як змінилися вподобання українців до ЗМІ після виборів 2019 року та початку пандемії COVID-19, 21,3% респондентів вважають, що "війну почали український уряд та олігархи", а 18,4% опитаних не визначилися з відповіддю. Водночас простежується чітке регіональне розмежування. У західному макрорегіоні 92% опитаних покладають відповідальність за початок війни на Росію, в центральному - 70%, у південному - 36%, у східному - 29%. Частка тих, хто вважає відповідальним український уряд та олігархів, на сході найвища - 44%, на півдні - 25%, у центрі - 16%, на заході - 2%. Найбільша кількість тих, хто не визначився з відповіддю, - на півдні (39%).

За даними соцопитування, 54,1% респондентів вважають, що події на Майдані наприкінці 2013 - на початку 2014 року - це "Революція Гідності, справедливе повстання народу проти авторитарної влади". На заході таку думку поділяють 87%, у центрі - 64%, на півдні та сході - по 23%. 30,7% опитаних зазначили що, це "незаконний державний переворот, захоплення влади групою озброєних людей". На сході так відповіли 56%, на півдні - 50%, у центрі - 23%, на заході - 6%. 15,2% - не змогли відповісти на це запитання. За віком найбільше тих, хто вважає Майдан Революцією гідності, серед респондентів від 18 до 29 років, серед опитаних від 60 років 38% вважають Майдан переворотом.

43% респондентів зазначили, що заборона окремих артистів і російських фільмів в Україні "є помилкою й обмежує права громадян" (18,9% - захід, 39,5% - центр, 56% - південь, 65,4% - схід). 36% - вважають що це "є необхідним кроком для захисту держави" (63,2% - захід, 39,7% - центр, 15,9% - південь, 16,2% - схід).

За даними опитування, 45% респондентів вважають, що" через співпрацю з Міжнародним валютним фондом Україна опинилася під зовнішнім управлінням", 38% зазначили, що "співпраця України з МВФ дає Україні необхідну економічну допомогу", 17% - не визначилися з відповіддю або не згодні з обома варіантами. Найбільш прихильно до МВФ ставиться молодь 18-29 років (44% на 32%), а найкритичніше – респонденти 60 років і старше (52% на 35%).

Також, згідно з результатами дослідження, українське телебачення (загальнонаціональні канали) залишаються основним джерелом інформації - для 75% опитаних, соціальні мережі - для 44,1%, українські інтернет-ЗМІ - для 26,9%, родичі, друзі, сусіди, колеги по роботі, знайомі - 23,4%, месенджери (Viber, Telegram, WhatsApp та ін.) - 11,4%, українське радіо (загальнонаціональні станції) - 8,8%, місцеве телебачення - 8,8%, українські газети (загальнонаціональні видання) - 7,7%, місцеві інтернет-ЗМІ - 5,9%, російське телебачення - 5,6%.

Найбільш популярною соціальною мережею українців залишається Facebook (для 58,2% респондентів), далі в рейтингу йдуть Instagram (24,8%), Telegram-канали (8,5%), Twitter (7,8%), "Одноклассники" - 5,9%, "ВКонтакте" (5,1%), LinkedIn (2,2%), спільноти або сторінки в інших месенджерах (5,8%), не користуються соціальними мережами 34,1% тих, хто взяв участь у соцопитуванні.

На запитання про те, "наскільки важливо для вас знати власників медіа, які ви дивитеся, слухаєте, читаєте", 9,2% зазначили "дуже важливо", 29% - "певною мірою важливо", 21,9% - "скоріше не важливо", 32,1% - "зовсім не важливо", 7,9% - "важко відповісти".

Дослідження проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 до 19 серпня в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Опитано 2022 респондентів віком від 18 років методом інтерв'ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів за вибіркою, яка представляє доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

71% українців повністю довіряє ветеранам АТО, які воюють зараз, - опитування

Директор ЦРУ Бернс попереджає, що Україна може програти війну з Росією до кінця року, якщо США не надішлють більше допомоги

Частка компаній, які планують роботу на 2 роки вперед, у березні зросла на 11,2 п.п.

Російському оперному співаку Герелло, який народився в Україні, повідомлено про підозру в закликах до війни

В Україні один із найнижчих рівнів страху перед ядерною загрозою - соцопитування

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА