Вибори
12:56 02.10.2020

Рада Європи вітає основні положення законопроекту про Київ - столицю України

2 хв читати
Рада Європи вітає основні положення законопроекту про Київ - столицю України

Рада Європи надала свої рекомендації до проекту закону №2143-3 "Про Київ - столицю України", в якому розглянута відповідність тексту закону Європейській хартії місцевого самоврядування та рекомендаціям Комітету міністрів РЄ, повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради.

"Основні зміни, що вносяться цим законопроектом (відокремлення виконавчих органів міста Києва та Київської міської державної адміністрації, створення напівавтономних районних рад, що обираються прямим голосуванням, та запровадження механізму нагляду за законністю їхньої діяльності) слід вітати, як зазначено у висновках CEGG/LEX(2019)4 та CEGG/LEX(2019)5", - йдеться у висновку Ради Європи.

Згідно з текстом законопроекту, міський голова втратить право голосувати за рішення Київради, а повноваження Київської міської державної адміністрації буде передано градоначальнику зі збереженням за керівником КМДА функцій контролю виконання норм законодавства і права оскаржувати в судовому порядку рішення міської ради.

КМДА, як зазначено в законопроекті, має бути перейменовано і реорганізовано в Київський магістрат - виконавчий орган Київради. Водночас у тексті документа немає інформації про утворення нової міської державної адміністрації, йдеться у звіті РЄ.

Також проект закону передбачає створення районних рад, депутатів яких обиратимуть прямим голосуванням. За словами народного депутата фракції "Слуга народу" Дмитра Гуріна, який є одним з авторів документа, в столиці буде проведено адміністративно-територіальну реформу зі зменшенням території районів міста та зі збільшенням їх кількості.

Окрім цього, депутати Київради отримуватимуть грошову компенсацію за свою діяльність, розмір якої визначатиме міська рада. "Бюджет Києва - $2 млрд. Якщо депутатам не платять городяни, то це робитиме хтось інший", - сказав Гурін під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

У Раді Європи називають відокремлення посад голови КМДА та мера столиці прямою забороною на поєднання цих посад, а передачу виконавчих функцій міській владі - дуже позитивним кроком.

РЄ рекомендує парламенту юридично встановити, щоб виконання Київським магістратом рішень, ухвалених під час здійснення власних законних повноважень, не підлягало нагляду щодо приналежності/доцільності з боку голови КМДА. Також рекомендовано встановити, що всі акти, які стосуються міської влади, прийняті головою міськадміністрації, включно з наказами та приписами, можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Водночас із закону рекомендують прибрати положення, які є занадто детальними і надмірно обмежують повноваження міської влади, включно з положенням про внутрішню структуру міської влади, про заступників міського глави і головного архітектора міста, про ратуші.

У Раді Європи радять переглянути положення, що ускладнюють загальні правові норми, а саме - про міжмуніципальне співробітництво (процедура погодження і підписання договорів про співробітництво територіальних громад), про просторове планування (регулярність внесення змін до стратегічних документів розвитку просторового планування міста Києва) тощо.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА