Вибори
13:07 13.10.2020

Опитування 25 жовтня, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, це форма безпосередньої демократії - ОПУ

3 хв читати
Опитування 25 жовтня, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, це форма безпосередньої демократії - ОПУ

В Офісі президента України наголошують, що опитування, яке пропонується провести 25 жовтня, на відміну від референдуму, як це визначено для нього Конституцією України, не матиме прямих юридичних наслідків.

"Потреба у цій формі безпосередньої демократії зумовлена тим, що зміст політики у державі має визначати народ, а не виключно ті, хто має достатньо медійного впливу та грошей, щоб маніпулювати у своїх особистих інтересах враженням про суспільну думку. 25 жовтня ми дізнаємося про те, що насправді думає народ. А також поставимо ті запитання, які ніхто й ніколи не хотів ставити напряму своїм співгромадянам у нашій країні", - зазначено в коментарі на сайті Офісу президента у вівторок.

У Офісі президента вважають, що не тільки референдуми можуть використовуватися як засіб безпосереднього впливу громадян на зміст державної політики.

"Опитування – інший інструмент. У кожного інструменту є свій сенс і юридичне значення. Запропоноване президентом загальнонаціональне опитування дасть можливість кожному громадянину висловитися про те, що справді важливо для нашого суспільства, щоб на рівні всієї держави можна було засвідчити суспільну думку без її корегування різними ангажованими "експертами" та політиками з понад 20-річним стажем маніпуляції народними очікуваннями. Тобто держава ставить прямі запитання суспільству та отримує прямі відповіді без посередників. Саме так працює істинна демократія", - пояснили в Офісі президента.

Там нагадали, що серед ключових пріоритетів президента Зеленського, які було анонсовано ще у 2019 році з метою суттєво переформатувати принципи політичного устрою України, окремо було бажання надати набагато більше можливостей саме суспільству вирішувати, як розвиватися державі.

"Тобто відкрити в Україні двері для справжньої демократії. Коли суспільство самостійно формулює свої базові очікування та отримує прямі інструменти для втілення цих очікувань у повсякденне життя. Саме для цього в парламенті опрацьовується пакет законів про народовладдя, і ключовий з них – про всеукраїнський референдум – уже на шляху до ухвалення депутатами", - зазначили в Офісі президента.

У Офісі президента наголосили, що однією з "неприємних і очевидно недемократичних особливостей" політичного життя в Україні протягом декількох десятиліть була відокремленість змісту політики від очікувань громадян.

"Держава окремо, суспільство окремо. Дуже вузьке коло так званих професійних політиків займалося ексклюзивним напрацюванням як питань стратегічного значення для України, так і відповідей на них. У цьому ми і вбачаємо ключові ризики для нашого майбутнього – держава не завжди могла й хотіла почути своїх громадян і зрозуміти первинні потреби суспільства", - наголошується в коментарі.

Як повідомлялося, 13 жовтня президент України Володимир Зеленський оголосив про проведення в країні в день голосування на місцевих виборах 25 жовтня всенародного опитування, на якому громадянам буде запропоновано відповісти на п'ять запитань. Говорячи про те, які буде запропоновано запитання, він сказав: "Про це пізніше".

Джерело в Офісі президента повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що серед запитань, на які українцям буде запропоновано відповісти 25 жовтня на ініційованому президентом Володимиром Зеленським всенародному опитуванні, не буде таких, які пов'язані зі спекуляціями навколо війни й мирного врегулювання на Донбасі, й інших провокаційних тем.

"Остаточний формат оголошеного президентом опитування прямо зараз ще визначається, логістику погоджують з усіма відомствами, причетними до проведення виборів. Процедура, безпека, кількість спеціальних додаткових бюлетенів, волонтерські групи-організатори. Перше питання буде оголошено дуже скоро, найближчим часом, можливо вже сьогодні", - розповів співрозмовник агентства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

71% українців повністю довіряє ветеранам АТО, які воюють зараз, - опитування

Частка компаній, які планують роботу на 2 роки вперед, у березні зросла на 11,2 п.п.

В Україні один із найнижчих рівнів страху перед ядерною загрозою - соцопитування

Зеленський призначив Точицького заступником голови ОП

Більша частина європейців бажає бачити Україну наступним членом ЄС - опитування

47% опитаних українців довіряють даним соціологічних організацій, які вже давно працюють - КМІС

Більшість опитаних українців вірять у перемогу України у війні та оптимістично бачать майбутнє країни - опитування

Скасування статусу "обмежено придатний" не означає автоматичного переходу до статусу "придатний" або "непридатний" - Міноборони

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА