Вибори
13:49 16.10.2020

Актуалізація Будапештського меморандуму дозволить Україні створити міцніші переговорні позиції для повернення всіх окупованих територій - ОПУ

4 хв читати
Актуалізація Будапештського меморандуму дозволить Україні створити міцніші переговорні позиції для повернення всіх окупованих територій - ОПУ

Актуалізація положень Будапештського меморандуму 1994 року про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї може допомогти Україні сформувати більш міцні переговорні позиції для повернення тимчасово окупованої частини Донбасу й тимчасово окупованого Криму, вважають в Офісі президента України.

"Змушені нагадати, що за п’ять років від 2014-го тодішньою українською владою фактично нічого не робилося для підготовки деокупації Криму. Ще й були розведені у переговорах кримський та донбаський кейси. Актуалізація положень Будапештського меморандуму може допомогти нашій державі поновити втрачені за той час можливості, створивши значно міцніші переговорні позиції разом щодо Донецька, Луганська і Криму", - йдеться в коментарі ОП щодо п'ятого запитання про гарантії безпеки згідно з Будапештським меморандумом, на яке президент Володимир Зеленський запропонував відповісти українцям 25 жовтня.

В Офісі президента назвали Будапештський меморандум одним із найбільш недооцінених документів, створених у "буремних 1990-х роках на руїнах СРСР".

"Зміст цього документа полягає в тому, що Україна, відмовляючись від третього за потужністю ядерного арсеналу в тогочасному світі та, відповідно, роблячи найбільший після Другої світової війни внесок у глобальний мир і безпеку, отримала гарантії від провідних військових держав світу щодо непорушності своєї безпеки та існуючих кордонів", - нагадали в ОП.

Там зазначили, що підписанти Меморандуму не тільки підтвердили їхні зобов'язання не використовувати проти України ядерну зброю, але також: у пункті 2 документа підтвердили зобов'язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України і що жодна їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України; в пункті 3 меморандуму підтвердили зобов'язання згідно з принципами Заключного акта Наради з безпеки та співробітництва у Європі утримуватися від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином отримати будь-які переваги.

В Офісі президента вважають, що гарантії безпеки Україні було порушено ще задовго до 2014 року. Наприклад, можна згадати відоме прикордонне протистояння у 2003 році у конфлікті навколо острова Тузли, що загрожувало територіальній цілісності України. "Не менш небезпечними можна вважати так звані газові війни, які є проявом свідомого економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам Україну", - наголошується в коментарі.

На Банковій наголосили, що світ не відреагував у належний спосіб на такі порушення зобов'язань "одним із підписантів Меморандуму, які наростали з роками, призвівши у підсумку до прямої збройної агресії".

"Більше того, настільки відверте ігнорування безпекових зобов'язань перед Україною поставить під сумнів для будь-якої іншої держави світу вагу підписів і обіцянок представників держав-гарантів за Будапештським меморандумом. Хто тоді виконуватиме інші подібні домовленості? Ігнорування зобов’язань держав-підписантів за Будапештським меморандумом перед Україною ставить під сумнів увесь корпус міжнародних договорів щодо нерозповсюдження та контролю над зброєю масового ураження", - заявили в ОП.

В Офісі Зеленського також вважають, що залишається актуальним глобальне завдання з нерозповсюдження ядерної зброї, зі створення нових міжнародно-правових актів, які гарантують безпеку окремих держав у разі відмови від ядерної зброї або намірів щодо її виробництва, а, відповідно, потрібна й актуалізація положень Будапештського меморандуму.

"Його подальше невиконання може заблокувати досягнення нових дипломатичних рішень у сфері глобальної безпеки. Враховуючи також довготривалість порушення однією з держав-підписантів її зобов’язань, підтверджених у Меморандумі, наполягаємо на необхідності спільної роботи інших держав-гарантів для відновлення безпеки та територіальної цілісності України", - зазначається в коментарі.

В ОП зауважили, що така позиція має бути не тільки позицією влади, а загальнонаціональною позицією, що зробить її значно сильнішою. Саме тому президент Зеленський запропонував п'яте запитання для загальнонаціонального опитування 25 жовтня щодо Будапештського меморандуму: "Чи потрібно Україні підняти сьогодні на міжнародному рівні питання: або всі підписанти меморандуму виконують взяті на себе зобов’язання, або ніхто?".

"Нашій державі потрібен мандат від народу для того, щоб звертатися до держав-підписантів Меморандуму про виконання їхніх зобов'язань", - пояснили в ОП.

В Офісі президента також нагадали, що ініційоване президентом загальнонаціональне опитування не тотожне референдуму, а результат голосування 25 жовтня у форматі такого опитування не матиме прямих юридичних наслідків. "Застосування такої форми безпосередньої демократії потрібне для того, щоб зафіксувати волю народу і вже з цим політичним мандатом вибудовувати державні позиції", - зазначили в ОП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Зеленський призначив Точицького заступником голови ОП

ВАКС заарештував з альтернативою застави в 30 млн грн ексрадника Офісу президента, підозрюваного в організації розкрадання коштів УЗ

Колишній радник Офісу президента України очолював організовану групу, яка заволоділа майже 95 млн грн на закупівлі трансформаторів - САП

Відставка Залужного зумовлена необхідністю перезавантаження - Зеленський

Ігнат: Сьогодні особлива увага має бути до повітряних тривог, не виключені ворожі дії після знищення їхнього десантного корабля

Бундестаг відхилив законопроект про передачу Україні ракет Taurus через порушення та спроби використати його як піар

Нам потрібні гарантії безпеки, а не сім Будапештських меморандумів - Жовква

Українська група на чолі з Жовквою розпочала переговори з Японією щодо двосторонньої угоди про гарантії безпеки

Представники бізнес-асоціацій закликали Офіс президента до перезавантаження БЕБ і конкурсів на голів податкової та митниці

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА