Вибори
09:59 17.10.2020

Конфлікт між центром та регіональними елітами у майбутньому може призвести до федералізації України - думка

3 хв читати
Конфлікт між центром та регіональними елітами у майбутньому може призвести до федералізації України - думка

Конфлікт між центром та регіональними елітами, що проявився під час виборчої кампанії, у майбутньому може призвести до федералізації, вважає керівник аналітичного центру "Третій сектор", політтехнолог Андрій Золотарьов.

"Одним із конфліктів цих виборів є конфлікт між центром та регіональними елітами. І це тривожний момент. Якби на Банковій (вулиця у центрі Києва, де розташований Офіс президента - ІФ) регіональною політикою займався хтось серйозніший і вагоміший, він би вже вловив запах смаженого. А він (конфлікт - ІФ) наявний і ці процеси, я гадаю, досягнуть апогею в разі дострокових парламентських виборів", - сказав Золотарьов під час круглого столу на тему "Фінішна пряма місцевих виборів - які партії є лідерами, а які аутсайдерами перегонів і з яких причин" в агентстві "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Він зазначив, що на місцях фактично відбувається приватизація силових структур, і в умовах незавершеного процесу децентралізації є ризик того, що "децентралізація може перетворитися у федералізацію всієї країни".

На думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова необхідно, щоб "партії фактично брали на себе функції управління країною, і тоді буде менше стимулів і різного роду спокус регіоналізувати свою партійну політику, (...) а працювати більше на загальнонаціональну політику".

Говорячи про партії, які беруть участь у місцевих виборах, експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко припустив, що партія "Батьківщина", яка висунула найбільшу кількість кандидатів у депутати місцевих рад, отримає і найбільшу кількість мандатів.

Він також прогнозує, що в майбутньому саме "Батьківщина" стане партією місцевого самоврядування.

Експерт зазначив, що під час нинішньої виборчої кампанії партія "Слуга народу", крім хайпу, популізму і досить примітивних гасел, які часто апелюють до інстинктів і найпростіших речей, не пропонує виборцям стратегію розвитку територіальних громад, місцевого самоврядування.

"Європейська солідарність" якось закапсулювалася в національно-патріотичній і навіть націоналістичній ніші, від’їдаючи рейтинг насамперед у партії "Свобода" і певною мірою у партії "Голос", - сказав Матвієнко.

За його словами, у "Європейської солідарності" правильні та патріотичні гасла, але вони не мають жодного стосунку до комунальних тарифів, зношеного житлового фонду.

На думку експерта, партія "Опозиційна платформа - За життя" ("ОПЗЖ") - це дзеркало "Європейської солідарності" тільки на інших теренах України.

"Жодних серйозних ідей про розвиток місцевого самоврядування немає, крім, можливо, їхнього протесту, що вибори в місцеві ради не проводяться у прифронтових зонах", - наголосив Матвієнко.

За словами політолога, співзасновника Національної платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію" Олега Саакяна, у "Батьківщини" є можливість взяти масштабністю і присутністю в різних регіонах країни. Він також вважає, що після виборів партія "ОПЗЖ" посилить свою присутність у регіональній владі на сході України.

Золотарьов відзначив сильну сторону "Батьківщини" за рахунок її політичної структурованості.

"Партія "Батьківщина" від Сєвєродонецька до Ужгорода структурована, і це її сильна сторона, якщо говорити про захист результатів виборів", - сказав експерт.

Він також звернув увагу, що виборчі кампанії "Опозиційної платформи - За життя" і "Європейської солідарності" більше нагадують виборчі кампанії в парламент.

"Таке відчуття, що вони ведуть уже парламентські кампанії: теми загальнополітичні, які більше підходять для виборів до Верховної Ради", - зазначив Золотарьов.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА