Вибори
15:02 28.10.2020

Опитування Зеленського не є агітацією - постанова Верховного Суду

4 хв читати
Опитування Зеленського не є агітацією - постанова Верховного Суду

Велика палата Верховного Суду залишила в силі рішення про те, що загальнонаціональне опитування від президента України Володимира Зеленського, яке проводили в день місцевих виборів, не було передвиборною агітацією.

Рішення Великої палати Верховного Суду, ухвалене 25 жовтня, оприлюднено в Реєстрі судових рішень.

Згідно з текстом постанови, позивач звернувся з апеляційною скаргою на рішення Касаційного адміністративного суду від 21 жовтня, який відмовив у задоволенні позову до президента про визнання протиправними дій, пов'язаних із проведенням всеукраїнського опитування.

За твердженням позивача, опитування президента містило елементи незаконної агітації.

У своїй апеляційній скарзі позивач зазначав, що суд першої інстанції не повною мірою встановив всі обставини і неправильно застосував норми матеріального і процесуального права.

"Велика палата Верховного Суду постановила апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду від 21 жовтня 2020 залишити без змін", - йдеться в постанові.

Аргументуючи свою позицію, суд наголошує: "Велика палата Верховного Суду відхиляє доводи позивача щодо того, що оприлюднення президентом України оголошення про проведення зазначеного опитування суперечить положенням ст. 19, 102, 106 Конституції України, оскільки, як вірно зазначив суд першої інстанції, президент України має представницький мандат... Ця посада є політичною, а не тільки посадою органу державної влади".

"Велика палата Верховного Суду вважає обґрунтованим рішення суду першої інстанції про відмову в задоволенні позову в частині визнання протиправними дій президента України Зеленського щодо участі в передвиборній агітації на чергових місцевих виборах 25 жовтня шляхом оприлюднення 13-16 жовтня відеозвернень про проведення загальнонаціонального опитування 25 жовтня... В обставинах цієї справи дуже складно виокремити приховану агітацію, до якої, на думку позивача, вдався глава держави, а з іншого боку з щирих політичних намірів і звичайної інформації про опитування", - йдеться в постанові суду.

Велика палата Верховного Суду також зазначає, що "складно простежити зв'язок між ініціативою президента про проведення опитування й кількістю голосів на виборах, на які може вплинути це опитування".

"За матеріалами цієї справи, на підставі аналізу наданих сторонами доказів та пояснень, можна зробити висновок, що реальною метою проведення опитування є встановлення президентом України важливих, на його думку, соціально-економічних питань... Суд першої інстанції також вірно встановив, що використання президентом України висловлювань "Україна - це ти" не містить жодних закликів до голосування за ту чи іншу політичну силу... В останньому відеозверненні президента України такий девіз уже не використовувався. За цих обставин немає підстав стверджувати, що його застосування не здатне викликати іншої асоціації, а не лише з політичною партією "Слуга народу". Отже, обставин, які безумовно свідчили б на користь висновку про вчинення презентом України оскаржених дій із метою закликати виборців віддати голос на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року за політичну партію "Слуга народу", тобто як приховану агітацію, у справі не встановлено", - наголошується в постанові.

Деякі судді Верховного Суду оприлюднили на своїх сторінках у Facebook цю постанову, зорема з окремими думками в цій постанові.

Як повідомлялося, 13 жовтня Зеленський оголосив про проведення в Україні в день голосування на місцевих виборах 25 жовтня всенародного опитування, на якому громадянам буде запропоновано відповісти на п'ять запитань. За словами глави держави, результати опитування не матимуть юридичних наслідків, а сам він планує використовувати його дані для своїх майбутніх пропозицій депутатам. Президент також повідомив, що на проведення загальнонаціонального опитування не виділятимуть коштів із державного бюджету.

Опитування 25 жовтня проводили волонтери. За даними громадянської мережі "ОПОРА", опитування відбувалося біля 55% виборчих дільниць у всій Україні.

Пізніше в "ОПОРІ" заявили, що з точки зору міжнародних стандартів, проведене в день місцевих виборів в Україні опитування "П'ять питань президента" можна трактувати як зловживання адміністративним ресурсом, оскільки вся підготовка до проведення цього опитування мала форму прихованої передвиборної агітації з боку президента.

У Всеукраїнській громадській організації "Комітет виборців України" вважають, що ініційоване Зеленським всеукраїнське опитування "реально провалилося", і закликали повертатися до реальних механізмів народовладдя, ухвалити закони про всеукраїнський та місцеві референдуми.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Російського військового, який розстріляв жителя Київщини під час окупації, засуджено до реального тюремного терміну

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАДОВОЛЬНИВ ПОЗОВ LIFECELL, ЗНЯВШИ АРЕШТ ІЗ 19,8% КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ КОМПАНІЇ

Ізюмчанку, яка очолила поштове відділення під час окупації міста, засудили до 11 років в'язниці - прокуратура

У 2023 році в судах розглянули 30% справ за статтями про колабораціонізм і держзраду - рух "Чесно"

Справу проти нардепа Ніколаєнка, який на смерть збив дівчину на Житомирщині, передано до суду

СБ України спростувала інформацію про оскарження заочного арешту Малюка в російському суді

Суд залишив Романа Гринкевича під вартою ще на два місяці

Суд заарештував з альтернативою застави міського голову та секретаря однієї з громад Дніпропетровської області, викритих на хабарництві

У Львові судитимуть директора будівельної компанії, якого звинувачують у привласненні 23 млн грн вкладників, - поліція

Суд засудив до 10 років ув'язнення колаборанта, який видавав себе за ченця й освячував російські танки під час боїв за Київ

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА