Вибори
10:19 08.11.2020

Більшість закарпатців хочуть бути у складі України, але частина - за розширені повноваження місцевих рад і громад

2 хв читати
Більшість закарпатців хочуть бути у складі України, але частина - за розширені повноваження місцевих рад і громад

Близько половини (49%) місцевих мешканців і представників нацменшин у Закарпатській області вважають ситуацію в регіоні благополучною, понад 50% - бачать Закарпаття лише у складі України, однак частина прагне отримати розширені повноваження місцевих рад і громад.

Про це йдеться в дослідженні громадської думки, виконаному Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" і презентованому 7 листопада на форумі "Re:Open Zakarpattia".

"Це дослідження цікаве тим, що є дві паралельні вибірки - загальне населення та представники нацменшин, і ці результати можна порівнювати", - прокоментував політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Андрій Сухарина.

Загалом ситуацію в регіоні опитані оцінюють як благополучну, але покращення справ відзначають лише у двох сферах - нові технології та безвіз.

"На Закарпатті люди оцінюють ситуацію в регіоні краще, як по Україні в загальному - 49% вважають її благополучною. Люди вважають, що покращилися справи у державі лише в двох сферах - доступність нових технологій та безвіз. По всіх інших сферах респонденти кажуть, що справи погані, найгірше оцінюють ситуацію з охороною здоров’я та діями влади й правоохоронних органів", - зазначив аналітик.

Згідно з результатами дослідження, більше половини закарпатців (50,8%) бачить Закарпаття у складі унітарної України, частина (37,6%) – у складі унітарної країни, але з розширеними повноваженнями місцевих рад і громад.

"Лише невеличка частка - 2,8% - говорить про федералізацію. Загрози сепаратизму на Закарпатті немає, принаймні по тих настроях, які панують серед населення Закарпаття. Але із складу нацменшин 31% не відповіли на це питання. Саме по собі це нічого не говорить. З цими громадянами України треба працювати, доносити візію", - вважає Сухарина.

Експерт зауважив, що питання розширення повноважень регіону співзвучне з процесами децентралізації. Згідно з опитуванням, вірять у децентралізацію 55% закарпатців, 25% - не згодні, 20% не змогли відповісти.

При цьому 26% закарпатців не проти подвійного (множинного) громадянства, серед представників національних меншин області таких 53%. Повністю не підтримують ідею подвійного громадянства 22%, серед нацменшин таких всього 6%.

Щодо мовного питання: 50% респондентів вважають, що навчання в школі має бути українською. Третина опитаних вважає, що в початкових класах навчання має провадитися мовою нацменшин.

Дослідження проводилося з 24 серпня по 10 вересня, загалом було опитано 1000 респондентів - половина з-поміж репрезентативної вибірки жителів області (6 міст та 15 сіл) та 500 представників нацменшин (з угорської, румунської, ромської та словацької громад Закарпаття). Похибка опитування не перевищує 4,4%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Французька NEO ECO розпочинає проєкт дослідження портів Одеської області

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Майже 60% українців страждають від зайвої ваги, кожен четвертий дорослий має ожиріння

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

На Закарпатті через підтоплення перекрили дорогу державного значення

ДТЕК придбав безкабельну систему для сейсмічних досліджень Stryde

Нові Ромські інтеграційні простори в Закарпатській області будуть розв’язувати виклики національної меншини та місцевої інтеграції

Депутату, який підірвав гранати в Керецьківській сільраді, змінили підозру

Попит на діагностику та ендоскопічні дослідження з початку повномасштабної війни знизився некритично - думки

"Вітряні парки України" завершили монтаж першої вітротурбіни 4,8 МВт свого проєкту "Островський" на Закарпатті запланованою потужністю 80 МВт

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА