Вибори
16:36 12.11.2020

Понад половина українців упевнена, що місцеві вибори не вплинуть на життя їхнього міста або села

3 хв читати
Понад половина українців упевнена, що місцеві вибори не вплинуть на життя їхнього міста або села

56,5% українців вважають, що вибори до місцевих органів влади, які відбулися в Україні 25 жовтня, нічого не змінять у житті їхнього міста або села, свідчать результати соціологічного дослідження центру SOCIS, проведеного з 28 жовтня по 2 листопада 2020 року.

За даними дослідження, 25,3% респондентів відповіли, що ці вибори змінять життя у їхньому місті/селі на краще, 8,2% - змінять життя в їхньому місті/селі на гірше.

42,7% опитаних зазначили, що місцеві вибори скоріше були проведені чесно, 19,2% - скоріше були проведені нечесно, 17,6% - однозначно були проведені чесно, 6,4% - однозначно були проведені нечесно.

78,8% респондентів наголосили, що взагалі не стикалися на цих виборах із підкупом виборців, тобто коли пропонували проголосувати за якогось кандидата/партію за гроші/продуктові пайки/кошти на лікування тощо 12% - зазначили, що з цим стикалися їхні рідні/друзі/знайомі, 4,5% - що стикалися особисто.

Серед тих, хто не ходив голосувати на виборах, 16,2% назвали причиною пандемію коронавірусу, 15,3% - роботу в день голосування, 14,9% обрали відповідь "не бачив/не бачила сенсу в голосуванні - все одно від нас нічого не залежить", 12,1% - "мене не було в місті/селі в день голосування", 11,3% - відсутність гідних кандидатів, 5,3% - "я ніколи/майже ніколи не ходжу на вибори", 4% - посилення карантину, 3,3% - "живу в місці, що відрізняється від місця голосування", 2,2% - дуже складна система голосування, 2,2% - "просто було лінь іти на виборчу дільницю", 1,7% - "через велику чергу на виборчу дільницю", 1,2% - побоювання заворушень або провокацій на виборчій дільниці, 0,7% - "мого прізвища не було у списку виборців", 0,6% - "я не знав/не знала, де саме розташована виборча дільниця". Водночас 18,8% опитаних зазначили іншу відповідь.

40,2% респондентів серед тих, хто голосував на виборах, повідомили, що визначилися, за якого кандидата і за яку партію голосувати на цих виборах, іще до початку виборчої кампанії, 21,4% - за місяць до виборів, 19,1% - протягом тижня до дня голосування, 7,2% - за день до дня голосування, 8,9% - у день голосування.

На запитання про те, на які саме ключові якості кандидата ви орієнтувалися, голосуючи, серед тих, хто голосував на виборах, 31,2% назвали варіант "багато зробив/зробила для нашого краю/населеного пункту". 26,5% опитаних відзначили досвід господарника, 22,9% - порядність, чесність, 13,7% - освіченість, розум, 9,6% - незаплямованість корупційними зв'язками, 8,7% - енергійність, активну діяльність, 8,7% - простоту, близькість до людей, 7,7% - патріотизм, відданість українській ідеї, 7,4% - молодий/молода, прогресивний/-а, 6,9% - нова людина, яка раніше не була при владі, 6,3% - "відома в наших краях людина", 6% - "народився/-лася в наших краях, місцевий", 4,4% - альтернатива діючій владі, 4,4% - успішність, заможність, 3,1% - "добре говорить", 1,7% - приваблива зовнішність, 6% - інше.

Соцопитування проводилося методом CATI з використанням планшетів. Вибірка: представляє доросле населення України (крім Криму та тимчасово не підконтрольних уряду України територій на сході України) за такими показниками, як стать, вік, регіон проживання і тип населеного пункту. Обсяг вибірки - 2 тис. респондентів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

В Україні 79% підтримують проведення міжнародної мирної конференції, але лише 22% підтримали б участь у ній РФ - соцопитування

Абсолютна більшість українців вірить у перемогу України у війні - опитування

Близько 70% українців сумніваються у дієвості петицій - соцопитування

Противників членства України у ЄС і НАТО лише 5%, більше ніж половина - проти вступу лише в межах підконтрольних територій - соцопитування

Понад половина українців вважає хабарі необхідними, третина каже, що податки краще не платити - соцопитування

Більшість українців довіряють родичам та друзям і не довіряють незнайомцям і людям інших політичних поглядів - соцопитування

Зеленський очікує на готовність європейських інституцій до переговорів про членство України в ЄС

Очікування бізнесу у вересні покращилися за рахунок поступового відновлення виробництва та логістичних шляхів - НБУ

Єдиний стандарт - наскільки наші дії допомагають фронту - Данілов про опитування "Демініціатив" щодо корупції

Українські біженці відзначають вищу якість банківських, медичних та держпослуг в Україні, ніж у країнах ЄС - соцопитування

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА