Вибори
20:28 12.11.2020

Понад 58% українців і жителів ОТГ вважають необхідною реформу місцевого самоврядування і децентралізацію влади

3 хв читати
Понад 58% українців і жителів ОТГ вважають необхідною реформу місцевого самоврядування і децентралізацію влади

25,5% українців вважають, що в Україні безумовно потрібна реформа місцевого самоврядування і децентралізація влади, а 33,2% - що скоріше потрібна, 10,5% вважають, що така реформа скоріше не потрібна, а 6,7% - що зовсім не потрібна.

Про це свідчать результати щорічного дослідження, проведеного Центром "Соціальні індикатори" спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у серпні-вересні 2020 року на замовлення програми Ради Європи "Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні" у співпраці з експертами Ради Європи, фахівцями з питань місцевого самоврядування і Міністерством розвитку громад і територій України.

Серед населення 200 об'єднаних територіальних громад (ОТГ), створених у 2015-2018 роках, 28,3% безумовно підтримують реформу місцевого самоврядування і децентралізації влади, 30,2% - скоріше підтримують, 12,3% скоріше не підтримують, 8,8% зовсім не підтримують.

8,3% українців добре відомо і 43,6% щось відомо про плани або хід створення об'єднаних територіальних громад, 42,3% про це зовсім не відомо. Серед респондентів, яким добре або щось відомо про реформу місцевого самоврядування, 25,2% вважають, що ця реформа здійснюється нормальними темпами, 34,1% вважають, що повільно, 12,4% - що занадто повільно.

Серед жителів ОТГ 29,5% вважають, що реформа децентралізації здійснюється нормальними темпами, 32,2% вважають, що повільно, 11,9% - що занадто повільно.

35,5% опитаних бачать певні зміни на краще в їхніх населених пунктах у результаті використання коштів місцевих бюджетів, що значно збільшилися, 24% не відчули зміни, але знають про такі плани, 22,1% вважають, що змін немає і не передбачається.

В ОТГ 31,2% бачать певні зміни на краще в результаті використання коштів місцевих бюджетів, що значно збільшилися, 24,9% не відчули змін, але знають про такі плани, 24,6% вважають, що змін немає, і не передбачаються.

36,9% українців очікують, що в результаті передання центральною владою частини повноважень і ресурсів місцевому самоврядуванню ситуація в країні загалом покращиться, 36% вважають, що ситуація не зміниться, 9,8% - що погіршиться. 29,5% вважають, що надання додаткових повноважень і ресурсів місцевому самоврядуванню призведе до прискореного розвитку громад, при цьому 22,7% бачать у цьому чинник зростання корупції в громадах, 15,7% побоюються формування непідконтрольної місцевої влади, а 14,8% бачать можливості для прискореного розвитку країни.

Серед населення ОТГ 38,2% очікують, що в результаті передання центральною владою частини повноважень і ресурсів місцевому самоврядуванню ситуація в країні загалом покращиться, 37,5% вважають, що ситуація не зміниться, 9,5% - що погіршиться. 32% вважають, що надання додаткових повноважень і ресурсів місцевому самоврядуванню призведе до прискореного розвитку громад, при цьому 19,9% бачать у цьому чинник зростання корупції в громадах, 19,1% побоюються формування непідконтрольної місцевої влади, а 16,1% бачать можливості для прискореного розвитку країни.

59,9% від усього населення України і 60% населення ОТГ вважають, що безумовно необхідно встановити державний нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування, 27,4% українців і 28% населення ОТГ вважають, що скоріше потрібен такий нагляд.

Під час дослідження було опитано 2000 людей у всій Україні та 2000 осіб у ОТГ. Похибка не перевищує 3,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій - соцопитування

Українці найбільше довіряють ЗСУ, волонтерам і рятувальникам, найменше - партіям, держапарату і судам - соцопитування

В Україні стало більше тих, хто вважає, що події в країні розвиваються неправильно, - соцопитування

Більшість українців вірять у перемогу України у війні, понад половина з них вважає, що вона настане не пізніше ніж через два роки - соцопитування

47% опитаних українців довіряють даним соціологічних організацій, які вже давно працюють - КМІС

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА