Вибори
17:26 14.11.2020

У Краматорській ТВК з конфліктом відбулася передача бюлетенів до ДВК

3 хв читати
У Краматорській ТВК з конфліктом відбулася передача бюлетенів до ДВК

У Краматорській територіальній виборчій комісії (ТВК) 13 листопада відбулася передача бюлетенів для голосування дільничним виборчим комісіям (ДВК), але з конфліктом між членами тер виборчкому та з викликом поліції.

Як повідомила громадянська мережа "Опора", на засіданні зібрався кворум - були присутні 14 членів ТВК. Але 6 членів комісії були проти передачі дільничним комісіям Краматорська бюлетенів, отриманих 11 листопада. Причина відмови - підозра в наявності порушень під час виготовлення та передачі бюлетенів.

Голова ТВК Роман Байрак після голосування, під час якого окремі члени комісії були проти передачі бюлетенів, зазначив, що не може дозволити зірвати виборчий процес, і вирішив видавати бюлетені. Він також викликав поліцію з приводу саботажу роботи комісії окремими членами ТВК.

Член Краматорської ТВК Оксана Петренко, яка відмовилася голосувати за передачу бюлетенів до ДВК, пояснила: "Ми відмовились, тому що вважаємо, що бюлетені виготовлені з грубим порушенням законодавства… При призначенні підприємства-виробника були порушення, це було зроблено не через ProZorro. Також не були встановлені ступені захисту, які повинні відповідати законодавству. Ми просили вказати хоча б номери дільниць, серійний номер, але в цьому було відмовлено, про що є рішення нашої комісії з відповідною постановою".

Раніше юрист Краматорської міської ТВК Ольга Ворощук повідомила, що окремі члени ТВК (включені за поданням "Європейської солідарності", "Батьківщини", "Голосу") систематично зривають її засідання, що унеможливлює проведення замін членів ДВК і реєстрацію офіційних спостерігачів. "Щоб не зірвати виборчий процес, у супроводі поліцейських, спостерігачів та довіреної особи Андрія Панкова (кандидат на посаду мера - ІФ), абсолютно у законний спосіб всі присутні члени ТВК направились для отримання виборчих бюлетенів", - додала юрист.

Прес-офіцер Краматорського відділу поліції Валерія Осипець підтвердила факт звернень 13 листопада, які надійшли від членів Краматорської ТВК, та виїзду на місце подій правоохоронців. За її даними, проходить перевірка ситуації, що склалася, але видача бюлетенів триває згідно зі встановленим графіком.

Координатор спостереження "Опори" за виборами у Донецькій області Наталія Боровська розповіла про суперечливу ситуацію: "Бюлетені замовили в типографії "Печатный дом", якою керує Юрій Мельник. За словами члена Краматорської міської ТВК від "Голосу" В'ячеслава Бєляєва, частина членів Краматорської міської ТВК хотіли друкувати бюлетені через систему ProZorro. Хоча в законі обмеження щодо вибору типографії відсутні - ч. 2 ст. 242 Виборчого кодексу. Договір на друк бюлетенів все одно був укладений з типографією "Печатный дом". Водночас, за словами члена ТВК Оксани Петренко, частина членів комісії не може отримати цей договір для ознайомлення".

За даними координатора мережі, 13 листопада 6 з 14 присутніх на засіданні членів тервиборчкому були проти передачі виборчих бюлетенів до ДВК, аргументуючи це відсутністю надрукованих номерів виборчих дільниць. "Хоча це також спірне питання, адже згідно з ч. 10 ст. 242 Виборчого кодексу України допускається, що члени ДВК при прийнятті бюлетенів на своєму засіданні будуть проставляти на кожному виборчому бюлетені у визначеному місці номер виборчої дільниці та печатку ДВК", - пояснила Боровська.

15 листопада у Краматорську відбудеться повторне голосування на виборах міського голови. За цю посаду боротимуться самовисуванець Олександр Гончаренко (19390, або 48,61%) і чинний мер Андрій Панков (15056, або 37,75%).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РФ готується до великомасштабного конфлікту з НАТО в коротші терміни, ніж передбачалося - ISW

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Суд визнав нардепа Дубінського винним у порушенні вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

Польща розраховує досягти взаємовигідної угоди з Україною - переговори агроміністрів

Пошукові роботи на місці зруйнованої двоповерхової будівлі в Краматорську завершено

"Сінево" заявляє про досягнення домовленості з ДБР

Кількість постраждалих у Краматорську зросла до восьми осіб - МВА

Ще одного загиблого витягнуто з-під завалів після ракетного удару по Краматорську

У Краматорську з-під завалів витягли тіло жінки, яка загинула внаслідок ракетного удару

Унаслідок ракетного обстрілу Слов'янська і Краматорська під завалами перебуває 5 осіб

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА