13:17 21.01.2021

ЄСПЛ заявив про порушення з боку України прав людини під час Революції гідності

3 хв читати
ЄСПЛ заявив про порушення з боку України прав людини під час Революції гідності

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) заявив про порушення з боку України прав людини під час подій Революції гідності в 2013-2014 рр.

"У справах Шморгунов та інші проти України, Луценко і Вербицький проти України, Кадура і Смалій проти України, Дубовцев та інші проти України і Воронцов та інші проти України суд встановив численні порушення Конвенції, зокрема в праві на життя і заборону тортур", - ідеться в повідомленні на сайті ЄСПЛ, розміщеному в четвер.

Як наголошується, ці справи стосувалися протестів в Україні в період із листопада 2013 року до лютого 2014 року, відомих як "Євромайдан" або "Майдан", які призвели до зміщення президента України і низки політичних і конституційних змін.

"Усі 38 заявників стикалися з поліцією або недержавними агентами під контролем поліції (тітушки). Їхні заяви включали жорстокість поліції, відмову в їх праві на протест, необґрунтоване затримання та одну смерть", - зазначено в повідомленні.

У прес-релізі, поширеному ЄСПЛ, зазначено, що в рішеннях Палати щодо цих справ ЄСПЛ постановив одноголосно, що мали місце низка порушень статті 3 (заборона тортур і нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження) Європейської конвенції з прав людини, низка порушень статті 5 §1 і 3 (право на свободу та особисту недоторканність), низка порушень статті 11 (свобода зібрань та об'єднань), порушення статті 2 (право на життя) і порушення статті 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя).

"Суд встановив, зокрема, що органи влади навмисне застосовували жорстоке поводження і що держава була відповідальною за вбивство одного з учасників протесту. Суд також зазначив, що багато з рішень про тримання під вартою були довільними. Він дійшов висновку, що органи влади навмисне намагалися перешкодити спочатку мирним протестам, використовуючи для цього надмірне насильство і незаконні затримання", - наголошується в прес-релізі ЄСПЛ.

Загалом суд виявив ознаки того, що встановлені порушення були частиною певної стратегії органів влади. Він також встановив, що офіційні розслідування щодо цих подій у багатьох випадках були неефективними.

У висновках наголошується, що суд зазначив, що він встановив низку порушень декількох статей Конвенції в силу того, у який спосіб органи влади вели себе протягом протестів Майдану, і того, що в Україні досі відсутній незалежний та ефективний механізм для розслідування злочинів, скоєних правоохоронцями та недержавними агентами.

"Ці рішення суду вказують на існування цілеспрямованої стратегії органів влади перешкодити й припинити протести, проведення яких спочатку мало мирний характер, із швидким застосуванням надмірної сили, що призвело до ескалації насильства, якщо не посилило її", - наголосили в ЄСПЛ.

Суд постановив, що Україна має виплатити деяким заявникам різні суми як відшкодування майнової та немайнової шкоди, а також судових та інших витрат, як це визначено у відповідних рішеннях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА