07:52 10.05.2021

США розглядають варіант переміщення військ з Афганістану в Центральну Азію

2 хв читати
США розглядають варіант переміщення військ з Афганістану в Центральну Азію

Як варіант переміщення військових і техніки з Афганістану американські аналітики розглядають країни Центральної Азії і Близького Сходу, повідомила газета The Wall Street Journal з посиланням на американських військових чиновників.

Передислокація в ці регіони військ, безпілотних літальних апаратів, бомбардувальників і артилерії, створення в країнах регіону військових баз, на їхню думку, дозволить продовжити здійснювати контроль над талібами в Афганістані, щоб уникнути заколоту після виведення іноземних військ, пише газета.

До ризиків, зазначає вона, відносять також можливість нової появи в Афганістані "Аль-Каїди" або іншого угруповання, подібного ІДІЛ, яке загрожуватиме інтересам США або їх союзників.

Найбільш привабливими, на думку деяких військових і чиновників адміністрації Байдена, були б Узбекистан і Таджикистан, які межують з Афганістаном, що забезпечило б американцям швидкий доступ у разі потреби. Водночас, вони розуміють, що серйозна військова присутність Росії в регіоні, присутність Китаю, що зростає і напруженість між ними і Вашингтоном ускладнюють плани створення баз у Центральній Азії, зазначає The Wall Street Journal.

Газета повідомляє, що, за словами американських офіційних осіб, на сьогодні жодних офіційних запитів про бази в Центральній Азії не направлялося, Пентагон все ще зважує усі "за" і "проти". До прийняття рішень залучені також держдепартамент і Білий дім.

США відповідно до угоди з рухом "Талібан" розпочали поступове виведення своїх військ з Афганістану, яке повинні завершити у вересні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА