07:29 14.06.2021

Союзники з НАТО на саміті розпочнуть роботу щодо нової стратегії, обговорять кіберзагрози

2 хв читати
Союзники з НАТО на саміті розпочнуть роботу щодо нової стратегії, обговорять кіберзагрози

Учасники саміту НАТО в понеділок приділять особливу увагу темі кібербезпеки і нової стратегічної концепції альянсу - з урахуванням політики Росії і викликів з боку Китаю, повідомили в Білому домі.

У його прес-релізі напередодні саміту ці теми позначені серед головних пріоритетів.

"Союзники альянсу домовляться переглянути стратегічну концепцію НАТО, яка визначить наш підхід до стратегічного середовища, яке формується. Концепція повинна враховувати агресивну політику і дії Росії, а також виклики з боку Китайської народної Республіки щодо нашої колективної безпеки, процвітання і цінностей", - йдеться в документі Білого дому.

Планується, що на саміті домовляться працювати над новою концепцією, а завершиться ця робота у 2022 році.

Крім того, в заяві наголошується, що метою саміту буде перегляд стратегії з боротьби з "транснаціональними загрозами, такими як тероризм, кіберзагрози і кліматичні зміни".

Крім того, як зазначає Білий дім, в ході майбутнього саміту лідери "підтвердять прихильність політиці відкритих дверей НАТО, яка відкриває шлях до членства в альянсі для будь-якої європейської країни", що розділяє цінності НАТО і виконує необхідні зобов'язання.

Більше того, союзники з НАТО висловлять прихильність "розробці нових військових концепцій і стратегій, які зміцнюють стримування" альянсу, а також обороноздатність у відповідь на "загрози з боку Росії" та інших країн.

У документі Білого дому зазначається, що лідери Північноатлантичного альянсу оголосять і про нові зобов'язання "щодо посилення стійкості, щоб намітити майбутні пріоритети, зокрема, щодо безпеки ланцюжків поставок товарів, безпеки ключової інфраструктури і енергетичних мереж". Також на саміті оголосять про готовність до дій у разі пандемії і стихійних лих".

Генсек НАТО Єнс Столтенберг наприкінці минулого тижня заявив, що Північноатлантичному альянсу потрібно розробити нову стратегічну концепцію, оскільки нинішня, ухвалена в 2010 році, вже не враховує сучасні геополітичні реалії.

За його словами, НАТО наразі стикається з новими викликами у сфері безпеки.

"Ми стали стикатися з новими викликами у сфері безпеки (...). І в тому, що стосується наших відносин з Росією, ми зараз перебуваємо на найнижчому рівні з часів холодної війни" - заявив Столтенберг.

Генсек пояснив, що, як очікується, на саміті НАТО, який відбудеться 14 червня, лідери країн-членів альянсу доручать йому організувати розробку нової стратегічної концепції.

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА