12:27 30.08.2021

Жертвами насильницьких зникнень у Криму стали 44 людини, зниклими безвісти в ОРДЛО вважаються 258 осіб - МЗС

2 хв читати
Жертвами насильницьких зникнень у Криму стали 44 людини, зниклими безвісти в ОРДЛО вважаються 258 осіб - МЗС

За даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини, зниклими безвісти на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей вважаються 258 осіб, зокрема 67 військовослужбовців і резервістів. Ще щонайменше 44 людини стали жертвами насильницьких зникнень на території Криму та м. Севастополя від початку російської окупації, повідомило Міністерство закордонних справ України в Міжнародний день жертв насильницьких зникнень.

"Доля 15 з них досі залишається невідомою. Їхні імена: Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, Тимур Шаймарданов, Сейран Зінедінов, Іслям Джеппаров, Джевдет Іслямов, Федір Костенко, Мухтар Арісланов, Арсен Алієв, Ервін Ібрагімов, Ескендер Ібраїмов, Ескендер Апселямов, Руслан Ганієв, Арлен Терехов", - йдеться в коментарі МЗС України в понеділок.

Зазначено, що переважна більшість цих людей є проукраїнськими активістами, які відкрито виступали проти російської окупації.

"На сьогодні прокуратура Автономної Республіки Крим здійснює процесуальне керівництво у 112 кримінальних провадженнях за 173 фактами насильницького зникнення, позбавлення волі та викрадення людей. У переважній більшості випадків були виявлені факти, що свідчать про причетність російської окупаційної адміністрації до зникнень", - розповіли в МЗС України.

У відомстві зазначили, що зафіксовано також численні випадки залякування родичів зниклих і свідків. За даними Управління верховного комісара ООН з прав людини, російська окупаційна адміністрація ефективно не розслідує жоден із цих злочинів.

У МЗС нагадали, що факти насильницьких зникнень українських і кримськотатарських активістів в окупованому Криму відображені в позові України проти Російської Федерації у справі про порушення російською стороною Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, поданому в 2017 році до Міжнародного суду ООН, і у двох скаргах проти Російської Федерації, поданих 11 серпня 2018 року до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ): "Україна проти Росії (щодо Криму)", заява №20958/1448, і "Україна проти Росії (VII)", заява № 38334/1849.

"14 січня 2021 року ЄСПЛ у своєму рішенні визнав скаргу "Україна проти Росії" (щодо Криму) за заявами №20958/14 та №38334/18 прийнятною і встановив, що РФ здійснює ефективний контроль над територією Криму з 27 лютого 2014 року. Вимагаємо від Російської Федерації виконання нею зобов'язань як держави-окупанта відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, насамперед що стосується забезпечення права на життя, свободу та особисту недоторканність", - наголосили в МЗС України.

Перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова наголосила, що Україна продовжить роботу з міжнародними партнерами, зокрема з учасниками "Кримської платформи", щоб тиск на РФ для запобігання подібним злочинам і проведення ефективного розслідування у всіх випадках насильницьких зникнень посилювався.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА