14:52 13.10.2021

Керівництво Адміністрації президента сприяло постачанню вугілля з ОРДЛО у 2014-2015 роках - генпрокурор

3 хв читати
Керівництво Адміністрації президента сприяло постачанню вугілля з ОРДЛО у 2014-2015 роках - генпрокурор

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова заявляє, що до питань постачання вугілля наприкінці 2014-го - на початку 2015 року з територій, контрольованих "ЛНР" і "ДНР", були причетні співробітники з числа керівництва Адміністрації президента України.

"Керівництво Адміністрації президента не тільки обговорювало під час телефонних перемовин абсолютно конкретні факти реалізації злочинного плану, а й видавало досить чіткі доручення ряду офіційних посадових осіб в українських органах влади. Зіставивши цю інформацію з фактичними обставинами справи, стає очевидним, що і українська верхівка влади відігравала ключову роль у цьому театрі воєнних дій", - написала Венедіктова у своїй колонці на сайті "Українська правда" в середу.

Водночас вона знову наголосила, що запобіжний захід, обраний Печерським районним судом Києва у вівторок народному депутату, підозрюваному у державній зраді та сприянні тероризму, буде оскаржено. Генпрокурор не назвала імені нардепа, але висунуті підозри та запобіжний захід вказують на народного депутата фракції "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука.

"Офіс генпрокурора оскаржить запобіжний захід, обраний напередодні Печерським районним судом. Прокурори наполягатимуть на триманні під вартою з альтернативою внесення застави в 1 млрд грн. Тут йде мова про підозру у тяжких злочинах: держзраді та сприянні терористам. На кону - величезні ризики щодо можливого переховування нардепа та його впливу на співучасників і свідків. До того ж не забуваємо про його зв'язки з представниками РФ та терористичних організацій", - написала Венедіктова.

За її словами, наразі вивчають розмови колишніх співробітників дипломатичних місій та "чиновників", які представляли інтереси "ЛНР" і "ДНР". "На цих записах вбачається, що нинішній народний депутат обговорює з керівниками державних органів РФ питання надання преференцій щодо поставок вугілля з Росії саме за посередництва тих компаній, де він є бенефіціаром або причетний до їхньої діяльності... Також підозрюваний обговорює з керівниками державних органів РФ питання використання залежності України від поставок вугілля з територій, контрольованих "ЛНР" і "ДНР", як засобу тиску для відновлення енергопостачання до окупованого Криму наприкінці 2015 року", - написала генпрокурор.

Як повідомлялося, 8 жовтня Офіс генпрокурора пред'явив Медведчуку нову підозру в державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації у зв'язку з причетністю до незаконного постачання вугілля з окупованої території наприкінці 2014-го - на початку 2015 року. Венедіктова заявила, що прокуратура в рамках нового пред'явленого підозри проситиме суд обрати Медведчуку запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави в 1 млрд грн, проте Печерський районний суд обрав нардепу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

11 травня Медведчуку було повідомлено про підозру в державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому РФ Криму. За словами Венедіктової, підозра стосується трьох епізодів протиправної діяльності і співпраці з країною-агресором. За даними слідства, у 2015 році Медведчук вступив у попередню змову з чиновником уряду РФ для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря (морська економічна зона України, тимчасово окупована РФ). Ще один епізод кримінального провадження стосується передачі спеціальним службам РФ відомостей, що містять державну таємницю. Третій епізод незаконної діяльності – проведення підривної діяльності проти України, зокрема в контексті розробки антиукраїнського проекту "Промінь".

Суд обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, апеляційний суд залишив його в силі. 2 вересня Печерський райсуд Києва продовжив запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 31 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Єрмак переконаний, що у списку Time мають бути герої, які загинули за Україну і свободу

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА