07:28 01.02.2022

Повідомлення про нібито мінування об'єктів в Україні надходять із РФ, окупованих територій Донбасу та Білорусі

2 хв читати
Повідомлення про нібито мінування об'єктів в Україні надходять із РФ, окупованих територій Донбасу та Білорусі

Понад 70% дзвінків із повідомленнями про нібито мінування об'єктів в Україні надходять із Росії, ще 10% - з Білорусі, повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

"З початку року ми маємо близько тисячі повідомлень про мінування щодо десятків тисяч об'єктів по всій Україні", - сказав міністр у понеділок увечері в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

Він наголосив, що масовість повідомлень про псевдомінування об'єктів є елементом гібридної війни.

"Це організоване явище. Звичайно, ми розуміємо, звідки йде загроза. Дуже чітко відстежуються ip-адреси та телефони, з яких надходять повідомлення. Понад 70% - це РФ, ОРДЛО і ще є "новинка" - близько 10% таких дзвінків надходять з Республіки Білорусь за останні кілька місяців", – розповів Монастирський.

За його словами, повідомлення про нібито мінування, що надходять з території України, також відслідковуються СБУ та кіберполіцією, винні притягуються до відповідальності. Монастирський додав, що часто про псевдомінування повідомляють неповнолітні.

Говорячи про те, якою має бути реакція правоохоронців у зв'язку з масовістю анонімних повідомлень про нібито мінування об'єктів, глава МВС сказав: "Ми змінили формат роботи правоохоронних органів і реагування на такі випадки. Першою приїжджає поліція, наприклад, патрульна. Поліцейські повністю пройшли інструктаж з вибухотехніки і відразу ж приступають до огляду об'єкта і дають попередньо висновок, чи є загроза. Якщо така загроза є, то вибухотехніки визначають цей об'єкт пріоритетним і реагують належним чином".

За словами глави МВС, в інших випадках, коли попередньо не встановлюється наявність загроз, перевірка відбувається без перешкоджання роботі об'єкту – вокзалу, школі тощо.

"Питання "мінування" стало рутинним. Ми повинні розуміти, що сто відсотків цих повідомлень були псевдомінуваннями. Тому треба зберігати спокій у такій ситуації та розуміти, що фахівці можуть швидко провести огляд та дати відповідь, чи є загроза", - сказав Монастирський.

"Кібератаки також є складовою внутрішньої дестабілізації", - додав міністр.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА