23:33 02.10.2023

Очікування бізнесу у вересні покращилися за рахунок поступового відновлення виробництва та логістичних шляхів - НБУ

4 хв читати
Очікування бізнесу у вересні покращилися за рахунок поступового відновлення виробництва та логістичних шляхів - НБУ

 Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), що розраховується Національним банком України (НБУ) за шкалою від нуля до 100, у вересні зріс до 50,1 пункта з 49,3 у серпні, повідомляє Національний банк України (НБУ) в понеділок.
"Бізнес у вересні позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності після двох місяців стриманих очікувань. Поступове відновлення темпів виробництва, налагодження нових шляхів постачань продукції, зниження темпів зростання витрат на сировину та енергію, поліпшення інфляційних і курсових очікувань, стійкий внутрішній попит призвели до поліпшення очікувань респондентів", - інформує регулятор.
Зокрема, у вересні оцінки економічної ситуації дещо поліпшилися в промисловості, сфері послуг і торгівлі, відповідно з 48,8 до 50 пунктів, з 47,3 до 47,9 пунктів і з 52,5 до 53,3 пунктів.

Респонденти промислового сектору покращили оцінки своїх економічних результатів з огляду на поступове відновлення темпів виробництва, нові шляхи постачання продукції та сповільнення інфляції.
Підприємства очікують подальше зростання цін на продукцію власного виробництва (з 58,8 пунктів у серпні до 61,4 пункти у вересні) на тлі менших очікувань зростання цін на сировину та матеріали (з 32,3 пунктів до 30,9 пунктів).
За даними центробанку, респонденти зберегли позитивні очікування щодо обсягів виготовленої продукції та нових замовлень на неї, а також запасів сировини та матеріалів.
Вказується, що респонденти очікують нові експортні замовлення на продукцію на рівні попереднього місяця. Водночас дещо послабилися негативні оцінки щодо обсягів незавершеного виробництва, при цьому погіршилися оцінки щодо залишків готової продукції.

Як зазначає Нацбанк, підприємства торгівлі залишаються найоптимістичнішими серед інших секторів: сьомий місяць вони позитивно оцінюють результати своєї діяльності. Зокрема, завдяки стійким споживчим настроям, достатній пропозиції товарів та уповільненню інфляції. Секторальний індекс у вересні становив 53,3 порівняно з 52,5 у серпні.
Підкреслюється, що торговці налаштовані на подальше збільшення обсягів товарообігу та обсягів закупівлі товарів для продажу. При цьому на тлі посилення прогнозів щодо підвищення закупівельних цін респонденти пом'якшили оцінки зростання вартості товарів, закуплених для продажу, зберігши позитивні оцінки залишків товарів для продажу та послабивши оцінки зменшення торговельної маржі.
Щодо підприємств сфери послуг, то їхні оцінки дещо пом'якшилися, водночас це єдиний сектор, який зберіг негативні оцінки своєї ділової активності з огляду на руйнацію транспортної логістики, підвищення цін на пальне та слабкий попит. Секторальний індекс сфери послуг за минулий місяць зріс до 47,9 з 47,3 у серпні.

За даними центробанку, респонденти, на відміну від двох попередніх місяців, очікували незначного збільшення обсягу наданих послуг і пом'якшили негативні очікування обсягу нових замовлень. Проте, після трьох місяців позитивних очікувань вони прогнозують зменшення обсягів послуг у процесі виконання.
Як зазначив Нацбанк, підприємства будівництва п'ятий місяць поспіль зберегли позитивні оцінки результатів своєї діяльності завдяки пожвавленню попиту на іпотечні кредити за пільговими державними програмами, бюджетному фінансуванню будівництва та відновленню доріг, а також сезонному фактору. Однак секторальний індекс у серпні все ж знизився до 50,6 пункту з 51 пункту в серпні.
Зазначається, що будівельники дещо впевненіше очікували зростання обсягів будівництва і були налаштовані на збільшення нових замовлень, а також закупівлі сировини та матеріалів. Також значно посилилися очікування респондентів щодо зростання закупівлі та вартості послуг підрядників, водночас пом'якшилися негативні оцінки їхньої доступності.

Загалом більшість опитаних респондентів очікують подорожчання власної продукції та послуг на тлі зростання закупівельних цін.
Щодо зайнятості, то НБУ її оцінює як "неоднорідну". Підприємства торгівлі третій місяць очікують збільшення персоналу (51,4 пункту), керівники будівельних підприємств, як і минулого місяця, не прогнозують змін (50 пунктів). Водночас респонденти промисловості та сфери послуг усе ще очікують скорочення загальної чисельності працівників (відповідно 48,2 і 47,2 пунктів).
НБУ уточнив, що щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 по 22 вересня. У ньому взяло участь 502 підприємства. Серед опитаних підприємств 44,4% - компанії промисловості, 28,9% - сфери послуг, 20,7% - торгівлі, 5% - будівництва; 32,3% респондентів - великі підприємства, 29,3% - середні, 38,4% - малі.
При цьому 31,9% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 9,6% - тільки експортні операції, 15,5% - тільки імпортні операції, 43% - не здійснюють зовнішніх економічних операцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ідентифіковано військовослужбовця РФ, причетного до вбивства капітана судна в Голій Пристані 2022 року - Офіс генпрокурора

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

Дрони СБУ завдали ударів по військовому аеродрому і двом НПЗ у Краснодарському краї - джерело

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА