06:17 25.05.2024

У ЄС прийнято оновлений Шенгенський прикордонний кодекс

2 хв читати
У ЄС прийнято оновлений Шенгенський прикордонний кодекс

Рада ЄС у п'ятницю остаточно затвердила новий Шенгенський прикордонний кодекс – зведення правил Євросоюзу, які регулюють управління внутрішніми та зовнішніми кордонами, а також прикордонний контроль осіб.

"Подорож Шенгенською зоною без контролю на кордонах - це одне з головних досягнень ЄС. Сьогоднішнім голосуванням ми дали державам-членам необхідні інструменти, щоб зберегти такі переміщення без кордонів усередині Шенгенського простору, забезпечуючи при цьому безпеку зовнішніх кордонів, борючись з нелегальною міграцією та ризиками. для громадської охорони здоров'я", - заявила міністр внутрішніх справ Бельгії, що головує в Раді ЄС, Аннеліс Верлінден.

Як зазначається в комюніке ради, ця "реформа відіграє важливу роль у підвищенні стійкості Шенгенської зони до нинішніх та майбутніх криз на її зовнішніх кордонах".

Затверджений Радою ЄС регламент надає можливість вжити "загальноєвропейських заходів, які обмежують доступ громадян третіх країн до Євросоюзу у разі великомасштабної надзвичайної ситуації у галузі охорони здоров'я".

Цей регламент також запроваджує процедуру, "яка дозволить боротися проти вторинного переміщення мігрантів (відмовників) з однієї держави-члена до іншої", а також пропонує рішення для ситуацій, коли мігрантів використовують на кордонах у політичних цілях.

У документі міститься пояснення щодо можливого тимчасового запровадження контролю на внутрішніх кордонах правил, які гарантують, що такі дії залишаться крайнім заходом, коли може виникнути "серйозна загроза державній політиці чи внутрішній безпеці".

У таких випадках держави ЄС повинні будуть оцінити необхідність і пропорційність цього рішення, а також оцінити, чи не можна досягти цілей іншими засобами, пояснюють у Брюсселі.

При цьому переглянутий кодекс встановлює максимальну тривалість, протягом якої може зберігатись такий контроль на внутрішніх кордонах. Він може залишатися чинним максимум протягом двох років. У виняткових ситуаціях внутрішній прикордонний контроль може двічі продовжити ще на 6 місяців з можливістю продовження на один рік.

Ця постанова Ради ЄС набирає чинності на двадцятий день після її публікації в "Офіційному журналі" Європейського Союзу. Воно безпосередньо застосовується у країнах ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Німеччині спостерігається стійке зростання нелегальної міграції за "білоруським маршрутом"

У використанні доходів від заморожених активів РФ для позики Україні немає правових протиріч - глава Мінфіну США

Дві країни відкликали свої підписи під спільним комюніке після Глобального саміту миру в Швейцарії

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено комплекс відпочинку, інформації про постраждалих немає

На покровському напрямку ворог збільшив кількість атак до 40, що є найбільшим показником з початку червня - Генштаб

У рамках Саміту миру у Швейцарії відбулася дискусійна панель "Гуманітарний вимір. Звільнення полонених і депортованих осіб"

Війська РФ за добу завдали по Україні два ракетних і 38 авіаційних ударів із застосуванням 53 КАБів - Генштаб

У Мін'юсті очікують, що на першому етапі мобілізації серед ув'язнених до ЗСУ долучиться щонайменше 4 тис. добровольців - ЗМІ

Кулеба обговорив із секретарем Радбезу Вірменії Григоряном безпекові проблеми, що постали перед двома країнами

У Миколаєві в понеділок, 17 червня, тимчасово відключать водопостачання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА