20:44 30.05.2024

МАГАТЕ наполягає на збереженні в "холодному зупині" всіх шести блоків Запорізької АЕС

2 хв читати
МАГАТЕ наполягає на збереженні в "холодному зупині" всіх шести блоків Запорізької АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) наполягає на перебуванні всіх шести блоків окупованої РФ Запорізької АЕС у стані "холодного зупину".

"З огляду на ці складні та безпрецедентні обставини - коли найбільша АЕС у Європі перебуває в зоні бойових дій - є розуміння того, що її шість реакторів мають поки що залишатися в режимі "холодного зупину", - зазначив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі, слова якого наведено в релізі на сайті за результатами зустрічі з главою "Росатому" Олексієм Ліхачовим у вівторок у Калінінграді.

Він зазначив, що навіть за умови збереження "холодного зупину" всіх шести реакторів безпека станції залишається надзвичайно крихкою, а будь-якому рішенню щодо повторного запуску реакторів ЗАЕС у майбутньому, якщо це буде безпечно, має передувати ретельна й детальна перевірка всіх експлуатаційних і нормативних аспектів, що стосуються ядерної та радіаційної безпеки.

Водночас МАГАТЕ повідомило, що два реакторні блоки Рівненської АЕС успішно відновили роботу після перевантаження палива й технічного обслуговування, успішно завершених достроково.

За його інформацією, зараз на Рівненській АЕС працюють три енергоблоки, а четвертий реактор готують до зупинки на плановий ремонт.

Також триває плановий ремонт на одному з блоків Південноукраїнської АЕС.

Як повідомлялося, усі шість реакторів ЗАЕС із квітня 2024 року перебувають у стані "холодного зупину", як і вимагали український ядерний регулятор і МАГАТЕ. За повідомленнями в ЗМІ, РФ порушувала питання про запуск ЗАЕС у роботу.

Глава "Енергоатому" Петро Котін 29 травня повідомив, що в мережі працюють вісім енергоблоків АЕС із дев'яти доступних Україні, але чергові блоки готуються до ремонту після того, як його було завершено на двох.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В.о. гендиректора ДП "Охтирський комбінат хлібопродуктів" засудили до 9 років позбавлення волі за розтрату 189 тонн соняшнику

Рада ухвалила закон про публічні консультації

На фронті відбулося вже 85 бойових зіткнень, 28 із них на покровському напрямку - Генштаб ЗСУ

Унаслідок ворожого обстрілу касетними боєприпасами на Донеччині троє людей загинули та четверо поранені, включно з дитиною

Агентство "Інтерфакс-Україна" відновило роботу стрічок новин

Зеленський подякував президенту Румунії за передання Україні Patriot

Обмін "всіх на всіх" важко реалізувати, оскільки РФ часто не визнає перебування деяких осіб у полоні, заявляють у МІПЛ

Правоохоронці затримали жінку, яка осквернила могили захисників у Києві

Кількість бойових зіткнень від початку доби вже зросла до 58, понад половина припала на краматорський і покровський напрямок - Генштаб ЗСУ

Румунія передасть Україні систему Patriot

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА