Вибори
11:07 01.02.2019

Професійне співтовариство соціологів України занепокоєне збільшенням фейкових соціологічних даних у ЗМІ – заява САУ

3 хв читати
Професійне співтовариство соціологів України занепокоєне збільшенням фейкових соціологічних даних у ЗМІ – заява САУ

Із наближенням виборів в Україні у ЗМІ частіше стали розповсюджувати фейкові соцопитування, тому професійне співтовариство соціологів України звертається до журналістів із закликом неухильно виконувати вимоги до оприлюднення досліджень і перевіряти компетентність джерела інформації, йдеться у зверненні соціологів на сайті Соціологічної Асоціації України.

"Професійне співтовариство соціологів із занепокоєнням спостерігає за тим, як з наближенням виборів у засобах масової інформації та Інтернеті з’являється все більше фейкових і непрофесійних соціологічних даних. ЗМІ публікує ці дані з посиланням на невідомі або маловідомі центри без обов’язкової методологічної інформації для оцінки якості даних. Іноді серйозні видання та провідні телевізійні канали публікують дані опитування 20 тисяч респондентів, проведених за 1 день центрами, які не описують спосіб відбору респондентів та метод збору даних. Маловідомі або зовсім не відомі організації проводять прес-конференції, на яких презентують результати псевдоопитувань. Часто такі центри та організації не мають свого сайту, а якщо мають, то на сайті не міститься інформація про попередні дослідження, керівника, персонал та контакти. Все це призводить до інфляції цінності професійної соціологічної інформації і не дає можливості суспільству відокремити реальні виміри громадської думки від їхньої імітації", - заявляють соціологи.

При цьому вони звернули увагу на те, що деякі політики і журналісти при публікації рейтингів звинувачують провідні професійні соціологічні центри в продажності у всіх тих випадках, коли вважають, що ці рейтинги невигідні їхній політичній силі. "Такі нечесні методи політичної боротьби остаточно заплутують виборця і підривають довіру до соціології як науки".

"Соціологічні центри, які є членами українських професійних спільнот (Соціологічна асоціація України, Українська асоціація маркетингу) і міжнародних організацій (наприклад, ESOMAR - Європейська асоціація дослідників громадської думки і маркетингу), діють у рамках правил, які не дають можливості маніпулювати результатами опитування. Професійні спільноти мають розроблені механізми впливу на своїх членів (в тому числі і економічні); відхилення від норм проведення соціологічних досліджень вкрай малоймовірно, тому що контролюється спільнотою і загрожує подальшому існуванню такого центру", - йдеться у заяві.

Так, соціологи звернулися до ЗМІ із закликом неухильно виконувати вимоги до оприлюднення даних соціологічних досліджень (хто опитував, коли, скільки опитали, метод опитування, яку сукупність репрезентують опитані, похибка і точні формулювання запитань) і перевіряти компетентність джерела інформації.

"Перевірка професійності компанії, що представила дані опитування, – це завдання видання чи інформаційного транслятора, а не глядача чи читача. Якщо компанія, яка представила дані соціологічного опитування, не є членом професійних співтовариств, не має соціологів у штаті, не публікує на своєму сайті докладну інформацію про методологію проведення опитування, не має досвіду проведення соціологічних досліджень, не готова надати додаткову інформацію про проведене дослідження, то це породжує сумніви в якості та надійності даних", - наголошують фахівці.

"Соціологічна асоціація України готова надати консультативні послуги тим засобам масової інформації та інформаційним агентствам, які мають сумніви в представлених для публікації даних соціологічних досліджень", - зазначається у зверненні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

71% українців повністю довіряє ветеранам АТО, які воюють зараз, - опитування

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

Частка компаній, які планують роботу на 2 роки вперед, у березні зросла на 11,2 п.п.

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

В Україні один із найнижчих рівнів страху перед ядерною загрозою - соцопитування

Бельгія починає розслідування за підозрою у втручанні Росії в майбутні вибори в ЄС

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА