Вибори
12:51 04.04.2019

Потенційна перемога Зеленського навряд чи негайно позначиться на економічній та фіскальній політиці України - Moody`s

2 хв читати
Потенційна перемога Зеленського навряд чи негайно позначиться на економічній та фіскальній політиці України - Moody`s

Міжнародне рейтингове агентство Moody`s не очікує, що потенційна перемога Володимира Зеленського в другому турі президентських виборів безпосередньо вплине на економічну або фіскальну політику України, оскільки прем'єр-міністр, міністри фінансів, економічного розвитку і торгівлі, серед інших, призначаються і підзвітні парламенту.

"Сильно обмежена позиція уряду щодо ліквідності і мінімальний доступ до ринку також надають владі потужний стимул дотримуватися інших ключових умов чинної в Україні програми stand by з Міжнародним валютним фондом (МВФ)", - зазначає рейтингове агентство.

Воно очікує, що за президентства В.Зеленського реформи в країні, особливо антикорупційні, триватимуть, як і було домовлено із зовнішніми партнерами.

Водночас Moody`s висловлює припущення, що ці стимули значно ослабнуть, якщо економічні та фінансові умови нормалізуються після президентських і парламентських виборів, оскільки незадоволений попит, імовірно, стимулювати економічну активність у приватному секторі, і політичні ризики можуть знизитися, що знову відкриє доступ до ринків.

"Отже, подальша програма МВФ, ймовірно, з'явиться лише після періоду тривалих переговорів", - прогнозує рейтингове агентство.

На його думку, гнучка платформа В.Зеленського пропонує простір для майбутніх переговорів, але він, ймовірно, зіткнеться з сильними перешкодами через опозицію в парламенті, де його політична сила наразі не представлена.

Розповідаючи про підсумки першого туру, Moody`s зазначає: ймовірність матеріалізації неорганізованої зміни влади знизилася, що є позитивним фактором.

Агентство зазначає, що політичні наслідки потенційного президентства В.Зеленського все ще залишаються незрозумілими, оскільки відсутня визначеність щодо позицій його команди в ключових сферах політики. Виходячи з уже зроблених заяв кандидата, Moody`s передбачає, що у разі перемоги В.Зеленський, ймовірно, дотримуватиметься більш примирливої (conciliatory) позиції щодо Росії, зберігаючи при цьому широко орієнтовану на Європейський Союз зовнішньополітичну позицію. На думку агентства, дещо м'якший підхід може допомогти підтримати тенденцію до зниження інтенсивності зіткнень в східній Україні. Це надасть можливість заморозити конфлікт, а фіскальні ресурси, що звільнилися в результаті супутнього скорочення витрат на оборону, можуть бути перенаправлені на інші політичні пріоритети.

Однак повне зближення з РФ малоймовірне, оскільки В.Зеленський навряд чи погодиться на анексію Криму Росією і підтримає надання широкої автономії окупованим Росією частинам східної України, вважають експерти Moody`s. З урахуванням того, що нормалізація відносин може не відбутися, заборонні торгові обмеження залишатимуться в силі по обидва боки кордону, наголошується в коментарі агентства.

На його думку, невизначеність щодо поставок з Росії енергоносіїв також залишиться підвищеною незалежно від результатів другого туру виборів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА