Вибори
20:17 04.04.2019

ЦВК: Будь-яка агітація, зокрема дебати за рахунок виборчих фондів, заборонена до встановлення результатів виборів у першому турі

3 хв читати

Центральна виборча комісія роз'яснила особливості проведення передвиборної агітації кандидатів у президенти України, зокрема у форматі теледебатів, перед другим туром виборів.

Відділ взаємодії із засобами масової інформації секретаріату ЦВК нагадав, що станом на 4 квітня Центрвиборчком не встановив результати голосування в день виборів президента України 31 березня.

"До встановлення Центральною виборчою комісією результатів голосування в день виборів президента України 31 березня 2019 року проведення передвиборної агітації в будь-яких її формах є грубим порушенням вимог закону ("Про вибори президента України" - ІФ). Дискусії між суб'єктами виборчого процесу про місце та умови проведення теледебатів можуть бути сприйняті як передвиборна агітація", - наголошують у ЦВК.

Центральна виборча комісія звертає увагу, що агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування і завершується о 24:00 останньої п'ятниці перед днем повторного голосування.

Комісія закликає всіх суб'єктів виборчого процесу, телерадіокомпанії, громадські організації та експертів на цьому етапі не маніпулювати громадською думкою щодо проведення теледебатів.

У ЦВК також зазначили, що, відповідно до закону про вибори президента, теледебати проводяться між кандидатами на посаду президента України, внесеними до виборчого бюлетеня для повторного голосування (у разі призначення такого Центрвиборчкомом).

Відповідно до закону, теледебати за рахунок коштів державного бюджету України проводяться в останню п'ятницю перед днем повторного голосування між 19:00 і 22:00 в прямому ефірі, тривалість - не менше ніж 60 хвилин.

Згідно з постановою ЦВК від 5 травня 2014 року, місцем їх проведення є місцерозташування Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ). Теледебати проводяться в студії, оформлення якої не може містити агітаційних матеріалів на користь будь-якого з кандидатів. Не допускається участь у теледебатах довірених осіб або інших представників кандидатів, а також трансляція попередньо підготовленого відеоматеріалу про кандидата, використання агітаційних та інших матеріалів про кандидата.

"Центральна виборча комісія забезпечить проведення теледебатів, а Національна суспільна телерадіокомпанія України організовує їх проведення відповідно до вимог законодавства", - запевнили в ЦВК.

Водночас кандидати на посаду президента мають право на проведення передвиборної агітації в інших її формах, але виключно за рахунок коштів виборчого фонду кандидата.

Закон про вибори президента регламентує право телеорганізаціям організовувати теледебати між кандидатами на посаду президента як цикл передач. Телерадіоорганізація може створити лише один цикл таких передач під час виборчого процесу. Такий цикл може транслюватися виключно в прямому ефірі. Теледебати в такому форматі можуть відбуватися за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів у терміни, передбачені законом для проведення передвиборної агітації, у проміжку між 19:00 і 22:00.

У ЦВК наголосили, що засіб масової інформації, який надав ефірний час кандидату на посаду президента України, не може відмовити у наданні ефірного часу на тих самих умовах іншому кандидату.

За підсумками обробки 100% електронних протоколів, у першому турі виборів шоумен Володимир Зеленський набрав 30,24% голосів виборців, нинішній президент України Петро Порошенко - 15,95%.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА