Вибори
17:36 15.04.2019

"Прямий" і "5 канал" - лідери за порушенням виборчого законодавства в ефірі - Нацрада

4 хв читати
"Прямий" і "5 канал" - лідери за порушенням виборчого законодавства в ефірі - Нацрада

Робоча група з нагляду за дотриманням ЗМІ виборчого законодавства Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення розглянула результати моніторингу Національної ради, проведеного в березні: телеканал "Прямий" 12 разів порушив правила оприлюднення результатів соцопитувань, а також разом із "5 каналом" вийшов у лідери за кількістю порушень, пов'язаних із нерівномірним наданням ефірного часу, повідомляється на сайті Нацради.

За її даними, телеканали, зокрема, порушували виборче законодавство, транслюючи неповну інформацію про соцопитування, замовні матеріали під виглядом інформаційних, а також нерівномірно надаючи ефірний час для кандидатів.

Порушення, пов'язані з оприлюдненням результатів опитування громадської думки, були помічені в ефірі таких телеканалів: "Прямий" - 12 випадків, ZIK - п'ять разів, "4 канал", NewsOne і "UA: Перший DIGITAL" - двічі, "Максі-ТВ" і "1+1" - один раз.

У Нацраді також зазначили, що телеканал ZIK виправив помилки й наразі є єдиним телемовцем, який зазначає, як цього вимагає закон, що інтерактивні опитування в студії не є репрезентативними.

Розміщення агітаційних матеріалів у випусках новин та інформаційних передачах зафіксовано в ефірі телеканалів "Інтер", "Україна", ICTV, "5 канал", "Прямий" і "ОБОЗ tv".

Коментуючи ці дані моніторингу, голова правління, координатор політичних програм "Опори" Ольга Айвазовська наголосила на наявності проблеми прозорості угод щодо виплат із виборчих фондів кандидатів - на її думку, це загальне питання прозорості фінансування виборчих кампаній має бути вирішено на законодавчому рівні.

Також моніторинг Нацради зафіксував наявність очевидної підтримки деякими ЗМІ окремих кандидатів і незбалансованість при висвітленні коментарів усіх кандидатів на посаду президента України щодо подій, пов'язаних із виборами. Згідно з даними Нацради, на "Інтері" передачі про Ю.Бойка зафіксовано загальним хронометражем більше однієї години; на телеканалі "Україна" 44 хв. були присвячені О.Вілкулу та 41 хв. - О.Ляшку.

На "5 каналі" з 13 по 19 березня було зафіксовано матеріали з виключно позитивною оцінкою діяльності П.Порошенка, при цьому загалом на каналі розподіл ефірного часу для висвітлення діяльності кандидатів був непропорційним.

"Наприклад, загальний обсяг ефірного часу для висвітлення діяльності П.Порошенка становив 18 годин 21 хвилину в передачах протягом тижня, проте для інших кандидатів такий обсяг був такий: Р.Безсмертний - одна година, Ю.Тимошенко - 39 хвилин, В.Зеленський - 20 хвилин, А.Гриценко - 8 хвилин. Не було зафіксовано жодного критичного матеріалу або інформації про нинішнього президента П.Порошенка", - зазначили в Нацраді.

Так само непропорційно було розподілено ефірний час для висвітлення діяльності кандидатів на телеканалі "Прямий": 11 годин 5 хв. у передачах протягом тижня для П.Порошенка, 8 годин 16 хв. для Ю.Тимошенко, 6 годин 44 хв. для В.Зеленського, 1 годину 17 хв. для Юрія Тимошенка, 43 хв. для Ю.Литвиненка, 40 хв. для А.Гриценка, 38 хв. для С.Капліна і 18 хв. для В.Кривенка.

Також на цьому телеканалі зафіксовано трансляцію матеріалів, які мають ознаки замовних ("джинси") з позитивним висвітленням передвиборчої активності кандидата С.Капліна в передачі новин "Репортер" і публічну підтримку П.Порошенка, озвучену під час трансляції передачі "Ехо України".

Телеканал NewsOne, за даними Нацради, визначив загальний обсяг ефірного часу для висвітлення передвиборчої активності Ю.Бойка в 2 годині 15 хв. протягом тижня, для П.Порошенка - 3 години 23 хв. При цьому інформація про передвиборчу активність інших кандидатів Ю.Тимошенко, А.Гриценка та В.Зеленського подавалася в мінімальних обсягах (до 15 хвилин на тиждень) і виключно в негативному контексті. Також в окремих передачах учасниками були кандидат О.Богомолець, І.Кива, Р.Кошулинський, О.Ляшко.

Щодо зафіксованих ознак порушень законодавства України Національна рада звернеться до телеканалів, щоб вони пояснили недотримання вимог законодавства і свою упереджену та незбалансовану позицію під час висвітлення виборчої кампанії президента України.

Регулятор нагадає про необхідність привести свою діяльність у відповідність до вимог виборчого законодавства, а також поінформує про виявлені ознаки порушень Центральну виборчу комісію.

Водночас у Нацраді наголошують, що телеканали не бачать порушень чинного законодавства у своїй діяльності.

Як повідомлялося, раніше Нацрада знайшла порушення виборчого законодавства в ефірі деяких телеканалів, таких як "Україна", "Інтер", "1+1" і ICTV.

Раніше Нацрада створила робочу групу для здійснення нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства під час виборчої кампанії президента України у 2019 році, засідання якої проводяться за участю представників ЦВК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Бельгія починає розслідування за підозрою у втручанні Росії в майбутні вибори в ЄС

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

"Право і справедливість" перемогла на місцевих виборах у Польщі - результати екзит-полу IPSOS

На місцевих виборах у Туреччині з незначним відривом перемогли опозиціонери - результати

Голова СБУ: Псевдоперемога Путіна на виборах - це чергові томи в матеріалах злочинів, скоєних РФ

На виборах до Європарламенту обиратимуть наступне покоління політиків – євродепутат

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

Буданов: Який би результат не написала ЦВК РФ - це фальшивка

У МЗС Польщі прокоментували президентські вибори до РФ

Жодної легітимності в імітації російських виборів немає - Зеленський

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА