Вибори
00:31 26.07.2019

Нацполіція і глава МВС Аваков забезпечили безпеку всіх виборчих кампаній за поточний рік - ЗМІ

3 хв читати
Нацполіція і глава МВС Аваков забезпечили безпеку всіх виборчих кампаній за поточний рік - ЗМІ

Правоохоронні органи України в особі голови МВС України Арсена Авакова і керівництва Національної поліції України забезпечили безпеку і законність волевиявлення під час усіх виборчих кампаній України за поточний рік. Про це пише Іван Сергієнко для інтернет-видання «lenta.ua».

«Треті вибори за рік - якщо вважати два тури президентських - пройшли спокійно, незважаючи на побоювання експертів про небезпеку розгойдування ситуації. Виборчий процес обійшовся без ексцесів багато в чому завдяки злагодженій роботі силовиків. Показово, що міжнародні спостерігачі, а також громадські структури констатують, що масових схем по зриву або фальсифікації результатів виборів не відбулося», - зазначає автор.

І.Сергієнко також пише, що правоохоронці фіксували незначні порушення, які не вплинули на результати виборів

Говорячи про оцінку міжнародних партнерів, автор зазначає, що посли G7 вітали «проведення парламентських виборів в Україні на конкурентних засадах з дотриманням основних прав і свобод», а також привітали Україну з виконаною на дострокових парламентських виборах роботою. Окремо привітав українців з мирним проведенням виборів до Верховної Ради Держдеп США: вибори «дали чіткий результат і підкреслили прихильність українців ідеалам демократії».

Віддали належне роботі українських силовиків і українські спостерігачі та політики - глава організації «Опора» Ольга Айвазовська зазначила, що день голосування під час позачергових парламентських виборів пройшов спокійно, переважно відповідно до закону. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман розцінив вибори як демократичні і вільні. Лідер партії «Слуга народу» Дмитро Разумков заявив, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков показав свою ефективність в рамках президентської і парламентської кампаній: «Треба віддати належне - поліція зайняла рівновіддалену позицію, і вибори пройшли прозоро».

І.Сергієнко також зазначає, що МВС розпочала роботу з підготовки до протидії порушенням на виборах ще в січні - перед президентськими виборами: «Тоді міністр внутрішніх справ вперше сформулював основні завдання та принципи діяльності правоохоронців під час виборчого процесу. Основний масив роботи був спрямований на превенції і негайну реакцію на всі інциденти. Тоді ж МВС і ЦВК об'єднали зусилля, підписавши Меморандум про співпрацю».

Під час голосування на дострокових парламентських виборах уникнути кібервтручань вдалося завдяки налагодженій з ініціативи МВС співпраці з ГПУ, СБУ, Держспецзв'язку, іноземними колегами з ФБР, Європолу, Інтерполу, а також офісами Facebook, Google і Twitter.

Новацією стала інтерактивна система фіксації порушень «Вибори-2019», доступна на сайті МВС.

Автор також зазначає, що в ході волевиявлення 21 липня безпеку громадян і порядок на виборчих дільницях забезпечували 132,5 тис. правоохоронців, під цілодобовою охороною знаходилися 199 окружних виборчих комісій і майже 30 тис. виборчих дільниць. Станом на 25 липня в поліцію надійшло 10661 звернень про порушення, пов'язані з виборчим процесом, відкрито 516 кримінальних проваджень. Складено більше 1437 адміністративних протоколів.

«Міністр внутрішніх справ запевнив, що МВС зайняло позицію абсолютно рівну до кожного кандидата - незалежно від їх провладності або опозиційності, і ні Нацполіція, ні Нацгвардія, ні ДСЧС, ні прикордонна служба не братимуть участі в політичному процесі. Як показує результат - правоохоронці спрацювали об'єктивно, незважаючи на політичне забарвлення порушників», - підкреслює І.Сергієнко.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА