11:04 11.07.2012

У Запоріжжі з дна Дніпра підняли човен часів раннього козацтва або Київської Русі

2 хв читати

У Запоріжжі в акваторії острова Хортиця із дна Дніпра археологи підняли 8-ми метрове стародавнє судно - однодревки часів раннього козацтва або Київської Русі.

Як повідомляє кореспондент агентства, у вівторок у районі о. Хортиця археологи національного заповідника "Хортиця" підняли з дна Дніпра і витягли на берег стародавній раритет - 8-ми метровий дубовий човен - довбанку - моноксіл (від грец -. моно - "один", ксиліт - "дерево", тобто судно-однодревки).

Як розповів генеральний директор Національного заповідника "Хортиця" Максим Остапенко, древнє судно виявлено під шаром мулу в руслі старого Дніпра в 2011 році.

"За конструкцією ми передбачаємо, що це дуже давній човен - він може бути або часів раннього козацтва, але дуже ймовірно що судно більш давнє і належить до часів Київської Русі", - повідомив М.Остапенко.

Також він зазначив, що за однією з версій, саме з таких легких і маневрених суден-дуплянок складалася частина флоту київського князя Святослава, який загинув біля Хортиці 1040 років тому - в 992 році в бою з половцями.

"Великими князівськими лодіямі піднятися вгору за течією через запорізькі пороги було дуже складно Тому флотилія Святослава складалася з таких суден також", - наголосив М.Остапенко.

Як повідомив агентству автор знахідки - археолог Національного заповідника "Хортиця" Валерій Нефьодов, човен було знайдено під шаром мулу, який і зберіг її від руйнування, в районі того місця, де був знайдений в листопаді 2011 року так званий меч Святослава - зброя вельможного воїна Київської Русі.

Як наголосили археологи, більш точний вік знахідки стане відомий після експертизи - радіоугредного аналізу. Вартість реставрації раритету за попередніми розрахунками становитиме близько 20 тис. гривень.

Знахідку буде встановлено в запорізькому музеї стародавнього судноплавства на о. Хортиця, де експонуються вже чотири старовинних човни, які археологи підняли з дна Дніпра.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА