13:23 25.09.2012

Спостерігачі ICES загалом задовільно оцінюють передвиборчий період в Україні

4 хв читати

Місія спостерігачів за виборами до Верховної Ради України Міжнародного експертного центру виборчих систем (ICES) вважає, що підготовка до проведення виборів у країні відбувається загалом у відповідності з демократичними нормами.

"Місія, відзначаючи підвищену нервозність, що нагнітають у суспільстві учасники виборчого процесу, загалом задовільно оцінює підготовку та організацію передвиборчого періоду", - йдеться в попередньому звіті організації за період з 31 серпня до 25 вересня, презентованому на прес-конференції у вівторок в агентстві "Інтерфакс-Україна" ICES президентом, депутатом ізраїльського Кнесету 15-го скликання Олександром Цінкером (Олександр Цінкер).

На думку спостерігачів, законодавча база виборів в Україні переважно відповідає міжнародним демократичним нормам; Центральна виборча комісія України, сформована з представників різних політичних сил, перебуваючи під сильним пресингом протиборчих сторін, провадить незалежну політику, активна боротьба між партійними штабами надає виборчій кампанії змагального характеру; рішення про використання на парламентських виборах відеокамер під час голосування і під час підрахунку голосів надасть можливість серйозно скоротити спроби фальсифікацій та підвищити контроль спостерігачів за подіями на виборчих дільницях.

Водночас О.Цінкер зазначив, що в законі про вибори не все ідеально і до нього є низка зауважень. Він вважає, що у змішаній виборчій системі є недоліки, але, водночас, пропорційна і мажоритарна складова "нівелюють" одна іншу. Експерт також додав, що вибори суто за партійними списками надають можливість сформувати стабільнішу більшість, а за мажоритарної системи зростає бажання використовувати адміністративний ресурс, і це спостерігається в багатьох країнах.

Керівник ICES звернув увагу на те, що поки що населення України живе своїм буденним життям, а передвиборне політичне життя переважно полягає в боротьбі партійних штабів і в ЗМІ. При цьому спостерігачі вважають, що в українських електронних ЗМІ досить високий ступінь заангажованості, спостерігається зростання кількості порушень прав журналістів та судових позовів до ЗМІ, а також наявні факти тиску на журналістів, особливо на місцевому рівні. Крім того, за його оцінкою, багато ЗМІ самі беруть участь у політичній боротьбі, але головне, що наявність полярних точок зору і протистоянь ЗМІ забезпечують свободу слова та плюралізм у висвітленні виборчого процесу.

О.Цінкер також наголосив, що за окремі гасла українських політичних партій, які фігурують у публічному просторі, "в цивілізованій державі можна притягнути до відповідальності".

Він наголосив, що його організація готова взаємодіяти з усіма учасниками виборчого процесу в Україні. За його словами, ще два місяці тому він отримав відповідного листа від керівника центрального виборчого штабу об'єднаної опозиції "Батьківщина" Олександра Турчинова, але після отримання ICES акредитації на вибори бажання контактувати з ними у цієї політичної сили не спостерігається.

Президент ICES переконаний, що не можна заздалегідь робити висновки про сфальсифіковані вибори і неправильно діяти за принципом "або я виграв, або вибори недійсні".

У свою чергу, професор політології, радник Угорської соціалістичної партії Ласло Кемень (László Kemény), який прибув із Грузії, де також спостерігав за перебігом виборчої кампанії на парламентських виборах, зазначив, що в Україні все відбувається більш демократично. "У Грузії немає дебатів, там одна партія, одна влада і вона панує, іншим слова не дають", - сказав він.

Він також відзначив той факт, що до України запрошують багато спостерігачів на відміну від, наприклад, США, які часто дають оцінки рівня демократії в інших країнах. Л.Кемень зауважив, що навіть у країні Євросоюзу Угорщині, окрім партії влади, нікого іншого не можна побачити на телебаченні і до країни не приїжджають міжнародні спостерігачі.

Експертний Центр ICES - громадська некомерційна організація, створена в 2005 році, зареєстрована Організацією Об'єднаних Націй та внесена до переліку міжнародних неурядових організацій, що підтримали та затвердили Декларацію принципів міжнародного спостереження за виборами та Кодекс поведінки міжнародних спостерігачів, ухвалені ООН у 2005 році в Нью-Йорку.

Від місії ICES в Україні наразі зареєстровано 55 незалежних експертів, що представляють сім країн Євросоюзу, США та Ізраїлю. До складу місії входять депутати Європарламенту та національних парламентів, юристи та колишні дипломати, політичні оглядачі та представники ЗМІ, студенти юридичних факультетів. Очікується прибуття ще 10 осіб.

До групи довгострокових спостерігачів, які розпочали свою роботу, увійшли восьмеро експертів. За підсумками довгострокових спостережень, місія планує представити до 26 жовтня 2012 року другий проміжний звіт.

Фінансування місії здійснюється з коштів Центру ICES у рамках виконання робіт за темою "Моніторинг процесу демократизації на пострадянському просторі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА