11:50 01.10.2012

Близько 200 журналістів пікетують ВР на знак протесту проти законопроекту про криміналізацію наклепу

2 хв читати
Близько 200 журналістів пікетують ВР на знак протесту проти законопроекту про криміналізацію наклепу

Близько 200 осіб, переважно представники ЗМІ, пікетують будівлю Верховної Ради України в понеділок, де відбувається засідання погоджувальної ради керівників фракцій і комітетів парламенту.

Учасники акції виступають проти ухвалення законопроекту про криміналізацію наклепу, вони тримають білі аркуші та плакати з написами: "Закон про наклеп потрібен депутатам", "Усе, що народ думає про владу, - наклеп".

Деякі учасники акції наділи медичні пов'язки. Учасники акції роздають листівки, в яких наголошується, що автори закону про наклеп мають відповісти за свої дії мандатами.

"Партія, яка голосує за такі законопроекти, не повинна знову отримати владу. Автор такого законопроекту не заслуговує на депутатський мандат", - ідеться у листівці.

Учасникам акції та зацікавленим пропонують узяти участь у другій антиагітаційній поїздці в до 66-го виборчого округу в Житомирській області, де автор законопроекту про наклеп Віталій Журавський балотується до Верховної Ради наступного скликання. Поїздка запланована на 4 жовтня.

Як повідомлялося, 18 вересня Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект В.Журавського "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність і ділову репутацію людини". Документ пропонує доповнити Кримінальний кодекс України статтею 145-1 "Наклеп".

Народний депутат, голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловив упевненість, що законопроект про посилення відповідальності за посягання на честь, гідність і ділову репутацію людини обов'язково пройде суспільну дискусію перед другим читанням.

Радник президента Ганна Герман заявила про те, що президент України Віктор Янукович не підпише закону про наклеп, якщо Верховна Рада ухвалить його в нинішній редакції.

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд закликав Верховну Раду України відмовитися від ідеї внести зміни до Кримінального кодексу в частині статті про наклеп. Європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле висловив занепокоєння законопроектом про кримінальну відповідальність за наклеп, що може справити негативний вплив на свободу засобів масової інформації.

25 вересня стартувала всеукраїнська акція протесту "Захисти своє право знати. Скажи "ні" закону про наклеп" проти ухвалення цього закону. Акцію підтримує низка відомих ЗМІ.

Того самого дня В.Журавський зареєстрував проект постанови про скасування рішення Верховної Ради України про ухвалення в першому читанні проекту закону про наклеп. Він наголосив, що сподівається на підтримку з боку парламенту цієї постанови. При цьому він заявив, що залишається на тих самих політичних позиціях і вважає давно назрілою необхідність посилення відповідальності за наклеп.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА