18:23 01.10.2012

Янукович пiдписав закон про депозитарну систему

2 хв читати

Президент України Вiктор Янукович пiдписав закон "Про депозитарну систему України", згiдно з яким у країнi створюється єдиний центральний депозитарiй та єдиний розрахунковий центр, якi в першi роки будуть пiдконтрольнi державi та Нацбанку України (НБУ).

Згiдно з iнформацiєю, що з'явилася на сайтi Верховної Ради в понедiлок, це вiдбулося 22 вересня - через 15 днiв пiсля пiдпису закону спiкером ВР.

Водночас текст пiдписаного документа поки що вiдсутнiй.

Як повiдомлялося, парламент на початку вересня намагався проголосувати за усунення неузгодженостi в текстi закону, проте для цього йому не вистачило двох голосiв за необхiдного мiнiмуму 226.

Пiсля внесення цього питання спiкером Володимиром Литвином депутат Станiслав Аржевiтiн виступив проти, заявивши, що фактично в проголосованому 6 липня законi намагаються замiнити цiлi абзаци.

"Чи може бути неузгодженiстю, коли ми ухвалили з вами в залi, що статутний капiтал розрахункового центру має становити не менше нiж 100 млн грн. У поправцi пишеться 120 млн грн. Наступне. Коли ми говоримо, що держава має бути власницею центрального депозитарiю не менше нiж на 50%, це ми в залi ухвалили, тепер пропонується не менше нiж 25%", - навiв приклади усунення неузгодженостей народний депутат.

"Це фактично нова редакцiя законопроекту, а не неточностi та неузгодженостi", - пiдсумував С.Аржевiтiн.

Необхiднiсть усунення неузгодженостей була викликана тим, що в процесi голосування за закон 6 липня головуючий на засiданнi ВР Адам Мартинюк перервав спробу голови Ради НБУ Iгоря Прасолова, що представляв документ, внести декiлька сторiнок правок i поставив на голосування неправлений текст.

Ветувати ухвалений закон "Про депозитарну систему", що централiзує облiкову та розрахункову функцiю в пiдконтрольних державi установах, запропонували провiднi фондовi бiржi та деякi їхнi члени, а також мiжнароднi фiнансовi органiзацiї.

Згiдно з даними агентства, проти документа виступили також мiжнароднi платiжнi системи, оскiльки за пiдсумками другого читання закон надає Нацбанку право вiдстежувати дiяльнiсть платiжних систем, здiйснювати їх монiторинг, а також у разi необхiдностi давати вказiвки та рекомендацiї i застосовувати заходи впливу вiд штрафiв до повної заборони роботи (паралельно у ВР розглядали i ухвалили в першому читаннi 5 липня профiльний законопроект про функцiонування платiжних систем i розвиток безготiвкових розрахункiв №10656).

Водночас закон "Про депозитарну систему" пiдтримали Асоцiацiя "Українськi фондовi торговцi" (АУФТ), що має статус саморегульованої органiзацiї (СРО), i близька до Нацбанку Незалежна асоцiацiя банкiв України (НАБУ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували понад 1200 окупантів, 36 артсистем і один літак противника

Війська РФ хочуть наблизитися до Харкова в межах досяжності ствольної артилерії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА