11:23 03.10.2012

Омбудсмен зможе без попередження перевіряти всі місця тримання затриманих осіб

1 хв читати
Омбудсмен зможе без попередження перевіряти всі місця тримання затриманих осіб

Верховна Рада України внесла зміни до закону "Про уповноваженого Верховної Ради з прав людини", розширивши його функції національним превентивним механізмом відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

За відповідне рішення у вівторок проголосували 257 депутатів.

Омбудсмен отримав право без попереднього повідомлення про час та мету, а також без обмеження кількості регулярних відвідувань відвідувати місця примусового тримання за рішенням суду, ізолятори тимчасового тримання, кімнати для затриманих у чергових частинах міліції, пункти тимчасового перебування іноземців, приймачі-розподільники для дітей, спеціальні виховні заклади, центри медико-соціальної реабілітації дітей, військові частини, гауптвахти, дисциплінарні батальйони, дитячі будинки усіх типів, психоневрологічні інтернати та будинки для людей похилого віку.

Уповноважений має право опитувати осіб, які перебувають у вищезазначених місцях, з метою отримання інформації про умови тримання. Таке опитування має здійснюватися за відсутності третіх осіб та в умовах, що виключають можливість прослуховування розмови.

Крім того, омбудсмен може вносити пропозиції щодо зміни законодавства у сфері захисту прав і свобод людини, а також пропозиції щодо запобігання катуванням та іншим жорстоким видам покарань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА